Μετά από μια εξαιρετική πορεία στο κολεγιακό πρωτάθλημα, η Έλενα Τσινέκε ανοίγει τα φτερά της για το WNBA. Η 23χρονη γκαρντ επελέγη στο νούμερο 20 του ντραφτ από τις Γουάσινγκτον Μίστικς.

Η γεννημένη στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από τη Νιγηρία παίκτρια αποφοίτησε από το Σάουθ Φλόριντα, όπου είχε 14,8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ σε τέσσερις σεζόν (2019-2023). Πριν μετακομίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Τσινέκε είχε περάσει δύο χρόνια (2017-19) στη Νίκη Λευκάδας, ενώ έχει αγωνιστεί σε όλες τις «μικρές» εθνικές ομάδες, όπως και με την Εθνική Γυναικών, βρισκόμενη στη δωδεκάδα που αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ του 2021.

Μόλις άλλες τρεις Ελληνίδες έχουν αγωνιστεί στο WNBA. O λόγος για τις Αναστασία Κωστάκη, Εβίνα Μάλτση, Ζωή Δημητράκου και την Τζάκι Γέμελος, που πήρε την υπηκοότητα αργότερα.

Ποια είναι η Έλενα Τσινέκε;

Η Έλενα, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, Κατερίνα, παίζουν μπάσκετ σε ανώτατο επίπεδο. Γεννήθηκαν το 1999 στη Θεσσαλονίκη από Νιγηριανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, τη Ρένα Κετζετζιάδου. Η οικογένεια έχει τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον Εύοσμο.

Η Έλενα ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ μαζί με την αδελφή της στις Ακαδημίες του Αίαντα Ευόσμου. Το 2013 αγωνίστηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Νίκη Λευκάδας. Μάλιστα, το 2016, μαζί με την αδερφή της, Κατερίνα, έπαιξαν μαζί στον Άρη και τον ανέβασαν στην Α1.

Η Τσινέκε αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Το 2019, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, ενώ έπαιζε κολεγιακό μπάσκετ με τους South Florida Bulls.

Είναι διεθνής παίκτρια στις Εθνικές ομάδες Κορασίδων και Εφήβων, ενώ το 2018 κλήθηκε και στην ομάδα Γυναικών με την οποία συμμετείχε στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ το 2021.

Λόγω της καταγωγής της από τη Νιγηρία και της αγάπης της για το μπάσκετ στις ΗΠΑ, την αποκαλούν «θηλυκό Αντετοκούνμπο», ενώ η ίδια δηλώνει μεγάλη θαυμάστρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και φυσικά θα ήθελε να ακολουθήσει την πορεία του.

Στις ΗΠΑ γεύτηκε για πρώτη φορά φτερούγες κοτόπουλου. Άλλη μία ομοιότητα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όταν δοκίμασε ένα smoothie σαν πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ. Οι αδερφές Τσινέκε είχαν λάβει το προσωνύμιο «οι θηλυκές Αντετοκούνμπο».

«Όταν μας αποκάλεσαν “θηλυκές Αντετοκούνμπο” ήταν όμορφο, ακούγεται τόσο όμορφο, αλλά το «Αδερφές Τσινέκε»  είναι καλύτερο, το προτιμώ. Μην με παρεξηγήσετε, αυτό που έχουν πετύχει τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είναι εξωπραγματικό, μας τιμάει πολύ», είχε πει σε συνέντευξή της στην Gazzetta.

«Έχουμε κάτι κοινό μαζί τους, είμαστε Έλληνες με καταγωγή από τη Νιγηρία, αλλά προτιμώ τις αδελφές Τσινέκε», πρόσθεσε η Τσινέκε. Η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι στο σχολείο υπήρξε θύμα ρατσισμού.

Με πληροφορίες από Gazzeta.