Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι τα κριτήρια που ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις, περιέχουν «στοιχεία διακριτικής μεταχείρισης».

Υπενθυμίζεται ότι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας, αποκλείστηκαν πέρυσι από τις διεθνείς διοργανώσεις, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο οι συστάσεις που ανακοίνωσε χθες το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ προς τις διεθνείς ομοσπονδίες έχουν ως στόχο την σταδιακή επιστροφή τους στον παγκόσμιο αθλητισμό. Κάποια από τα κριτήρια για τη συμμετοχή τους σε αγώνες είναι οι εν λόγω αθλητές να μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις υπό ουδέτερη σημαία, με ατομική ιδιότητα και να σέβονται τους κανονισμούς για το ντόπινγκ.

Επίσης, δεν θα πρέπει να έχουν υποστηρίξει «ενεργά» τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μην είναι αυτή τη στιγμή «υπό συμβόλαιο» με τον στρατό ή τα όργανα ασφαλείας της Ρωσίας.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να «υπερασπιστεί τα συμφέροντα» των Ρώσων αθλητών «με όλους τους δυνατούς τρόπους», την επομένη των συστάσεων της ΔΟΕ.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των αθλητών μας με όλους τους δυνατούς τρόπους και θα συνεχίσουμε τις επαφές με τη ΔΟΕ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα (τους)» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.