Η υπερκατανάλωση μαριχουάνας συνδέεται με ποικίλες επιπλοκές μετά από μείζονες εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων θρόμβων αίματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, αναπνευστικών δυσκολιών, προβλημάτων στα νεφρά, ακόμη και θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Τα ευρήματά μας συμπληρώνουν προηγούμενες μελέτες που έχουν εντοπίσει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διαταραχών χρήσης κάνναβης και επιπλοκών κατά τη διάρκεια χειρουργείου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεση. Η ερευνητική ομάδα προέρχεται από το τμήμα αναισθησιολογίας, εντατικής θεραπείας και ιατρικής του πόνου της Ιατρικής Σχολής McGovern, που ανήκει στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κάπνισμα μαριχουάνας επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και το σώμα, μειώνει την αναπνοή και τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλλει στην απόφραξη των αεραγωγών, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό και πολλά άλλα -όλα αυτά μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερη την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του Νοεμβρίου 2019. Η χρήση μαριχουάνας αυξάνει επίσης τον μετεγχειρητικό πόνο, σύμφωνα με μελέτη του Οκτωβρίου 2020.

Το εύρημα της νέας μελέτης είναι σημαντικό, δήλωσαν οι συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι προηγούμενες αναλύσεις έχουν διαπιστώσει ότι σχεδόν 3 στους 10 χρήστες μαριχουάνας αναπτύσσουν εξάρτηση από το χόρτο που ονομάζεται διαταραχή χρήσης κάνναβης.

Ένα άτομο θεωρείται εξαρτημένο από την κάνναβη όταν αισθάνεται όρεξη για φαγητό ή έλλειψη όρεξης, ευερεθιστότητα, ανησυχία και δυσκολίες στη διάθεση και τον ύπνο μετά τη διακοπή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης ναρκωτικών. Η χρήση της μαριχουάνας γίνεται εθισμός όταν ένα άτομο δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση της, παρόλο που παρεμβαίνει σε πολλές πτυχές της ζωής του.

«Τα άτομα που αρχίζουν να κάνουν χρήση μαριχουάνας πριν από την ηλικία των 18 ετών έχουν τέσσερις έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας από ό,τι οι ενήλικες», αναφέρει το ινστιτούτο στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο έκθεση του Ιανουαρίου 2008.

Κοινές, εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Surgery, ανέλυσε δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείγματος Νοσηλευόμενων 2016-2019 σχετικά με 12.422 νοσηλείες μετά από 11 τύπους μείζονος εκλεκτικής, μη καρδιακής χειρουργικής επέμβασης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλάμβαναν δύο τύπους αποκατάστασης κήλης, χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης ή παχέος εντέρου, βιοψία όγκου μαστού, μαστεκτομή ή υστερεκτομή, αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, σπονδυλοδεσία και χειρουργική επέμβαση οσφυϊκού δίσκου.

Πάνω από 6.200 από τους 12.422 ασθενείς είχαν διαταραχή χρήσης κάνναβης και αντιστοιχήθηκαν προσεκτικά με ασθενείς που δεν είχαν, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε σύγκριση με άτομα που δεν ήταν υπερβολικά εξαρτημένα ή εθισμένα στη μαριχουάνα, τα άτομα με διαταραχή χρήσης κάνναβης είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν επιπλοκές από τις εν λόγω χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι πιο σημαντικές συσχετίσεις αφορούσαν την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον τραυματισμό των νεφρών, τους θρόμβους αίματος, τις επιπλοκές στην αναπνοή, τις λοιμώξεις και τον θάνατο εντός του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η διαφορά ήταν μέτρια -7,73% υψηλότερος κίνδυνος για όσους είχαν τη διαταραχή σε σύγκριση με 6,57% κίνδυνο για τους ασθενείς που δεν είχαν τη διαταραχή- αλλά σημαντική, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Τα άτομα με διαταραχή χρήσης κάνναβης παρέμειναν επίσης περισσότερο καιρό στο νοσοκομείο και είχαν υψηλότερους λογαριασμούς νοσοκομείου σε σχέση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

«Στο πλαίσιο των αυξανόμενων ποσοστών χρήσης κάνναβης, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον προεγχειρητικό έλεγχο για διαταραχή χρήσης κάνναβης», έγραψαν οι συγγραφείς.

Πηγή: CNN