«Το Διάστημα έρχεται στη ζωή σου όπως ένας καλεσμένος που τη διευκολύνει. Δεν σου δημιουργεί στρες».Το συγκεκριμένο σχόλιο δεν είναι μόνο το αμάλγαμα εκτεταμένης εμπειρίας ετών σε έναν χώρο κορυφαίων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά αποτελεί και την συμπυκνωμένη λεκτική “απεικόνιση” της σημασίας της διαστημικής τεχνολογίας για την Ανθρωπότητα. Σχόλιο που προϋποθέτει βαθιά γνώση ενός χώρου καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος σε κορυφαία θέση για το Διάστημα στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολο μάλιστα μια Ελληνίδα να έχει τη διεύθυνση για την ανάπτυξη του Διαστήματος στη DEFIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κ. Κατερίνα Καββαδά δικηγόρος με πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στο Αεροπορικό και Διαστημικό Δίκαιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νευραλγική θέση στην συγκεκριμένη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακριβώς γιατί επέλεξε να υπηρετήσει το πάθος της για τον τομέα.

«Δεν γίνεται να δουλεύεις στον τομέα του Διαστήματος εάν δεν έχεις πάθος. Είμαι περίπου 25 χρόνια στο χώρο και όταν έκανα τις σπουδές μου στο Αεροπορικό και Διαστημικό Δίκαιο στις αρχές των 90s είχα δεχθεί μεγάλο χλευασμό. Ένας νέος άνθρωπος πρέπει να δει το Διάστημα όχι από την ρομαντική του πλευρά μόνο αλλά ως έναν χώρο που ανανεώνεσαι. Έχει δυναμική, προοπτικές, εναλλαγές, χρώματα, πολιτική, οικονομία και στρατηγική. Το Διάστημα είναι ένα τριαντάφυλλο με πάρα πολλά πέταλα…» σχολιάζε για το πως βρέθηκε στο χώρο, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στην Πράγα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος. Μαζί με την κ. Εύη Παπαντωνίου, Acting Director for Space στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Καββαδά είναι σήμερα μια από τις δύο Ελληνίδες στα ηνία του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ. Η κ. Καββαδά θα δώσει μάλιστα μια συμβουλή σε όλες τις γυναίκες που θα αναρωτηθούν για το εάν είναι… ευπρόσδεκτες να «κυνηγήσουν» μια καριέρα στον τομέα. «Σε μια νεαρή κοπέλα που το σκέφτεται, θα έλεγα να μην το σκέφτεται. Το Διάστημα είναι κάτι σαν ένας ωκεανός στον οποίο πέφτεις και κολυμπάς. Αν σκεφτείς έστω και ένα λεπτό φρενάρεις. Το Διάστημα θέλει ορμή…» τονίζει η Γενική Διευθύντρια της ευρωπαϊκής DEFIS.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστήματος του 2022 έλαβε χώρα στην έδρα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA), ενός αποκεντρωμένου οργανισμού της ΕΕ με έδρα του την Πράγα και με ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που έχουν κοινό παρονομαστή το διάστημα. Ο EUSPA έχει ως κύρια αποστολή του την παροχή προηγμένων, υψηλής ποιότητας και ασφαλών υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης μέσω των συστημάτων Galileo και EGNOS, ενώ είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια των επίγειων και διαστημικών υποδομών τους. O EUSPA παρέχει ασφαλείς ευρωπαϊκές υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση δεδομένων και υπηρεσιών των Galileo, EGNOS και Copernicus και συντονίζει το επικείμενο κυβερνητικό πρόγραμμα δορυφορικών επικοινωνιών της ΕΕ (GOVSATCOM) ενώ είναι υπεύθυνος και για τη διαπίστευση ασφαλείας όλων των στοιχείων του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ.

Το Copernicus, είναι το Πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρακολουθεί τον πλανήτη μας και το περιβάλλον προς το απόλυτο όφελος των πολιτών της Ευρώπης. Παρέχει δεδομένα, πληροφορίες και υπηρεσίες που βασίζονται σε εικόνες δορυφορικής παρατήρησης της Γης και σε δεδομένα επί τόπου (μη διαστημικά). Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται, συντονίζεται και διαχειρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με εταίρους όπως η ESA και η EUMETSAT. Το πρόγραμμα Copernicus εξυπηρετείται από ένα σύνολο εξειδικευμένων δορυφόρων(η οικογένεια Sentinel) και συνεισφέρουσες αποστολές (υπάρχοντες εμπορικοί και δημόσιοι δορυφόροι). Σήμερα, υπάρχουν επτά δορυφόροι Sentinel σε τροχιά, τεσσάρων διαφορετικών τύπων. Οι δορυφόροι Copernicus, μαζί με επίγειους, εναέριους και θαλάσσιους αισθητήρες μέτρησης, παρέχουν τεράστιες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων.


Το Galileo είναι το σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί του παρόντος, το πιο ακριβές παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS), που εξυπηρετεί περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, ο αστερισμός αποτελείται από 28 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 23.000 χλμ. Το σύστημα υποστηρίζεται από μια σειρά επίγειων κέντρων και αισθητήρων σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Το Galileo παρέχει υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται σε δορυφόρους για ένα ευρύ φάσμα τομέων που κυμαίνονται από την αεροπορία και τη ναυτιλία έως τη γεωργία διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ευρώπης και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Ιδιαίτερα σημαντική για την καθημερινότητα μας είναι όμως και η Υπηρεσία European Geostationary Navigation Overlay Service, ή εν συντομία EGNOS, το περιφερειακό δορυφορικό σύστημα της Ευρώπης (SBAS). Τα SBAS κάνουν τη ζωή μας καλύτερη σε πολλές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στις μετακινήσεις μας αφού χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της απόδοσης παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης, όπως το GPS. Για να επιτευχθεί αυτό, το EGNOS χρησιμοποιεί ένα σύνολο γεωστατικών δορυφόρων και ένα δίκτυο επίγειων σταθμών για να αυξήσει την ακρίβεια του GPS. Στα επόμενα 3 χρόνια, ένα νέο, πιο ισχυρό σύστημα που ονομάζεται «EGNOS V3» θα είναι διαθέσιμο και η εμπειρία των χρηστών θα μεγιστοποιηθεί μέσω της ενίσχυσης του σήματος του Galileo εκτός από του GPS.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ