Η Neuralink του Elon Musk, μια εταιρεία ιατρικών συσκευών, βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, εν μέσω καταγγελιών από το προσωπικό ότι οι δοκιμές σε ζώα γίνονται βιαστικά, προκαλώντας άσκοπη ταλαιπωρία και θανάτους.

Η Neuralink Corp έχει δημιουργήσει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που ελπίζει ότι θα βοηθήσει άτομα με παραπληγία να περπατήσουν ξανά και να θεραπεύσουν άλλες νευρολογικές παθήσεις. Η ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες κατόπιν αιτήματος ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Η έρευνα επικεντρώνεται σε παραβιάσεις του νόμου περί ευημερίας των ζώων, ο οποίος διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μεταχειρίζονται και υποβάλλουν σε δοκιμές ορισμένα ζώα.

Η έρευνα διεξάγεται σε μια περίοδο αυξανόμενων διαφωνιών των εργαζομένων σχετικά με τις δοκιμές της Neuralink σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών ότι η πίεση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Musk για ταχεία ανάπτυξη οδήγησε σε πειράματα που δεν έγιναν σωστά. Τέτοιες αποτυχημένες δοκιμές έπρεπε να επαναληφθούν, αυξάνοντας τον αριθμό των ζώων που δοκιμάζονται, λένε οι εργαζόμενοι.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι η εταιρεία έχει θανατώσει περίπου 1.500 ζώα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων, κατά την διάρκεια πειραμάτων από το 2018. Ο αριθμός αυτός αποτελεί μια πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η εταιρεία του Musk δεν τηρεί ακριβή αρχεία σχετικά με τον αριθμό των ζώων που δοκιμάστηκαν και θανατώθηκαν. Η Neuralink έχει επίσης διεξάγει πειράματα σε αρουραίους και ποντίκια.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ζώων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Neuralink παραβιάζει τους κανονισμούς ή τις συνήθεις ερευνητικές πρακτικές. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν συστηματικά ζώα σε πειράματα για να προωθήσουν την ανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη και αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση για να φέρουν γρήγορα τα προϊόντα στην αγορά. Τα ζώα συνήθως θανατώνονται όταν ολοκληρώνονται τα πειράματα, συχνά για να μπορούν να εξεταστούν μετά θάνατον για ερευνητικούς σκοπούς.

Όμως νυν και πρώην εργαζόμενοι της Neuralink λένε ότι ο αριθμός των θανάτων ζώων είναι μεγαλύτερος από ό,τι χρειάζεται για λόγους που σχετίζονται με τις απαιτήσεις του Musk για επιτάχυνση της έρευνας. Έτσι, γίνονται λάθη που αποδυναμώνουν την ερευνητική αξία των πειραμάτων και απαιτούν την επανάληψη των δοκιμών, με αποτέλεσμα να θανατώνονται περισσότερα ζώα.

Πηγή: Reuters