Σε μια παρουσίαση του εμφυτεύματος της εταιρίας Neuralink, που ο Elon Musk ελπίζει ότι μια μέρα θα συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με έναν υπολογιστή, δύο μαϊμούδες φέρονται να μετακινούν τον κέρσορα του υπολογιστή με τον εγκέφαλό τους. Ο πολυεκατομμυριούχος της τεχνολογίας δήλωσε ότι η εταιρεία του, η Neuralink, επιδιώκει κυβερνητική έγκριση για να δοκιμάσει τη συσκευή του σε ανθρώπους και προέβλεψε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε έξι μήνες.

Η παρουσίαση του Musk το βράδυ της Τετάρτης προσέφερε λίγα σημαντικά νέα στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες επιδείξεις της συσκευής. Συνέχισε να ισχυρίζεται ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να καταστήσει δυνατό τον έλεγχο του υπολογιστή για άτομα με παραπληγία εκτός εργαστηριακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα αμφισβήτησαν κατά πόσον η επίδειξη έδειξε σημαντική πρόοδο με τη συσκευή, ιδίως δεδομένου του εύρους των εργασιών που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Neuralink δεν έχει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) για την πώληση της συσκευής. Ο Musk δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει υποβάλει τα περισσότερα από τα χαρτιά της στην υπηρεσία για να ζητήσει άδεια να εμφυτεύσει τη συσκευή της σε άνθρωπο. Προέβλεψε δοκιμή σε ανθρώπους σε έξι μήνες, αλλά οποιοδήποτε βήμα προς δοκιμές σε ανθρώπους θα εξαρτηθεί από την F.D.A. μετά από πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων της χειρουργικής εμφύτευσης και της ασφάλειας της συσκευής.

Η παρουσίαση της Τετάρτης το βράδυ επικεντρώθηκε στη συσκευή Link. Οι ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή παρακολουθούσαν στενά την επένδυση της Neuralink σε μια συσκευή που λειτουργούσε χωρίς προεξέχοντα καλώδια ή εξαρτήματα. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής παρουσιάσεις του Musk έχουν προβληματίσει και δεν έχουν εντυπωσιάσει πολλούς από αυτούς.

Ο Musk δήλωσε ότι η συσκευή θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με παραπληγία, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να δώσει στον χρήστη υπεράνθρωπη όραση. Τέτοιες εφαρμογές ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία στους επιστήμονες που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αποκατάσταση βασικών λειτουργιών, όπως η πληκτρολόγηση, η ομιλία ή το σήκωμα ενός πιρουνιού, σε όσους τις έχουν χάσει μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή μια τρομερή διάγνωση. Για τους ασθενείς αυτούς, τα οφέλη ζυγίζουν ευνοϊκά έναντι του μικρού, αλλά σοβαρού, κινδύνου της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Musk δήλωσε ότι τα σχέδια για τη συσκευή του περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να κάνει τους τυφλούς να βλέπουν και να δώσει σε κάποιον με κομμένο νωτιαίο μυελό πλήρη λειτουργικότητα του σώματος. Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν το χειροκρότημα του ακροατηρίου, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή.

Πηγή: The New York Times