Η σεξουαλικότητα στην αρχαία Αίγυπτο ήταν ανοιχτή, χωρίς ταμπού και χωρίς καταστολές. Το σεξ αποτελούσε σημαντικό μέρος κατά τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι και μετά το θάνατο, με τους Αιγύπτιους να πιστεύουν ότι μπορόυν να κάνουν σεξ και στη μετά θάνατον ζωή.  Οι εργένηδες και τα παντρεμένα ζευγάρια έκαναν έρωτα. Οι ίδιοι οι θεοί ήταν αρκετά γήινοι για να έχουν συνουσία. Η ικανότητα σύλληψης και γέννησης ενός παιδιού ήταν μείζον ζήτημα και είναι ακόμη και σήμερα. Ένας από τους πρώτους αιγυπτιακούς θεούς θεωρείται ότι τους βοηθούσε στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων και ένας άλλος μόνο με την εκσπερμάτωση κατάφερε να κάνει παιδιά!

Σεξουαλικότητα και Ελκυστικότητα

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έτειναν να πιστεύουν ότι οι ελκυστικές γυναίκες, θα ήταν και πιο γόνιμες. Αυτό ήταν και ένα κριτήριο επιλογής, το οποίο δεν έβγαινε πάντα σωστό, ωστόσο δεν λειτουργούσε ως μέσο αποτροπής για αυτούς. Η θεά Ίσιδα, που συμβολίζει την γονιμοποιημένη γη της Αιγύπτου, ήταν πρότυπο για το γυναικείο φύλο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά έξω και από αυτή. Οι γυναίκες, προκειμένου να της μοιάσουν και να γίνουν επιθυμητές για το αντίθετο φύλο, προσπαθούσαν να είναι έξυπνες, σοφές, μυστικιστικές και μητέρες. Στην αιγυπτιακή κοινότητα, οι άνδρες έπρεπε να αποδεικνύουν τον ανδρισμό τους με το να γίνονται πατέρες παιδιών, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να είναι ικανές να φέρουν στον κόσμο αυτούς τους γιους και τις κόρες. Το να είναι μητέρα σήμαινε ότι μπορούσε να διατηρήσει τον γάμο της ασφαλή και να αποκτήσει καλύτερη θέση στην κοινωνία. Αλλά η αιγυπτιακή οικογένεια δεν ήταν απλώς ένα σύμβολο θέσης – οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν τα παιδιά τους και δεν φοβόντουσαν να το δείξουν. Υπήρχαν όμως και κάποιες συμβουλές προς τους γονείς, γραμμένες από γραφείς: Μην προτιμάτε ένα από τα παιδιά σας πάνω από τα άλλα- άλλωστε, ποτέ δεν ξέρετε ποιο από αυτά θα είναι ευγενικό μαζί σας.

Είναι δυνατόν να υπήρχαν αιμομικτικές σχέσεις και να είναι αποδεκτές από την κοινότητα; Κι όμως, η απάντηση είναι ναι! Η αιμομιξία υπήρχε, όχι μόνο στην άρχουσα τάξη, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως ότι μία αιμομικτική σχέση, στις οπίες ήταν επιρρεπείς οι Αιγύπτιοι, ενέχει διάφορους κινδύνους για την υγεία. Μεταξύ των συνεπειών των αιμομικτικών σχέσεων είναι ο αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών της εγκυμοσύνης, η υπογονιμότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτό που ακόμα πρέπει να αναφερθεί για την ενδογαμία είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εμφάνιση υπολειπόμενων χαρακτηριστικών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στους απογόνους, κάποιες από αυτές είναι η ιχθύαση, η πολυδακτυλία, η επιληψία και η αιμορροφιλία. Αν και είναι άγνωστο γιατί ακριβώς συνέβαιναν αιμομικτικές σχέσεις στην αρχαία Αίγυπτο, όπως ήταν αναμενόμενο οι απόγονοί τους έφεραν γενετικές ανωμαλίες. Σήμερα, αιμομιξία αποτελεί φαινόμενο που συχνά συνοδεύεται από τη παιδοφιλία και ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό οικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Οι σεξουαλικοί ορίζοντες στην Αίγυπτο, δεν ήταν τόσο διευρυμένοι σε σχέση με την μοιχεία που θεωρείτο λάθος, ειδικά για τις γυναίκες που τιμωρούνταν με χειρότερο τρόπο. Η τιμωρία ενός άνδρα που απατάει τη σύζυγό του, ήταν ο εξαναγκασμός σε διαζύγιο (που ίσως να μην ήταν και τιμωρία), αλλά αν μια γυναίκα έκανε το ίδιο ακριβώς – μαντέψτε- θα μπορούσε ενδεχομένως να σκοτωθεί γι’ αυτό το έγκλημα. Οι ανύπαντρες γυναίκες, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να ήταν ελεύθερες να επιλέγουν συντρόφους όπως επιθυμούν και να απολαμβάνουν την ερωτική τους ζωή στο έπακρο. Στην αρχαία Αίγυπτο, όπως και στην αρχαία Ελλάδα, οι εκδιδόμενες γυναίκες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Όμως δεν το είχαν καταφέρει μόνο λόγω του επαγγέλματός τους, αλλά και μέσω της καλής διαφήμισης του εαυτού τους. Εν αρχή είναι η εικόνα. Η δημοφιλία τους αυξανόταν μέσω των ρούχων και του μακιγιάζ τους, που διάλεγαν για είναι όσο το δυνατόν περισσότερο θελκτικές. Ορισμένες φορούσαν μπλε φορέματα, έβαφαν τα χείλη τους κόκκινα και έκαναν τατουάζ στο στήθος ή στους μηρούς, ενώ κυκλοφορούσαν ακόμη και εντελώς γυμνές.

Η αυτοδημιουργία ενός θεού

Αρχαία Αίγυπτος
Φωτ.: Wikiwand

Οι Αιγύπτιοι ήταν πολύ αφοσιωμένοι στην “ιερή φύση” του σεξ. Πίστευαν ότι το σεξ είναι μια πράξη δημιουργίας και το θεωρούσαν ιερή πράξη. Ο πρώτος θεός, ο Ατούμ, ζούσε μόνος του και δημιούργησε τον κόσμο μέσω της αυτοϊκανοποίησης. Μάλλον, τότε το σπερματοζωάριο είχε δυνατότητα, αυτογονιμοποίησης, ή μαγικές ιδιότητες. Ο θεός που δημιούργησε τον εαυτό του, δεν είχε σύζυγο οπότε για να γεννήσει τα παιδιά του, αυνανίστηκε. Με την εκσπερμάτωση του κατάφερε να αποκτήσει δύο παιδιά, τον Σου και τον Τεφνούτ. Πρόκειται για τους πρώτους δίδυμοι θεούς, που δημιουργήθηκαν μέσω εκσπερμάτισης και το σπέρμα ήταν, από μόνο του, η πρώτη απόδειξη ζωής. Έδινε, κυριολεκτικά, ζωή μέσα από το χέρι του! Το όνομα του Ατούμ, πιστεύεται ότι προέρχεται από το ρήμα tm που σημαίνει “να ολοκληρώνω” ή “να τελειώνω”. Έτσι, έχει ερμηνευτεί ότι είναι ο “ολοκληρωμένος” και συνάμα ο τελειωτής του κόσμου.

Ο θεός της στύσης και της γονιμότητας

Αρχαία Αίγυπτος
Φωτ.: Wikipedia

Οι φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου θεωρούσαν, όπως ήδη έχετε καταλάβει, το σεξ ως ιερή πράξη και το θεωρούσαν βασικό μέρος της πνευματικής τους ζωής. Ο θεός Μιν ήταν ο πρωταρχικός θεός της γονιμότητας και της σεξουαλικότητας στην αρχαία Αίγυπτο και για πολλούς αρκετά σημαντικός σε ζητήματα σεξουαλικής φύσης. Χαρακτηριστικό του, ήταν ο μόνιμα όρθιος φαλλός και το φτερωτό κάλυμμα κεφαλής. Άντρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα στύσης, πήγαιναν στον θεό Μιν, προκειμένου να του κάνουν προσφορές με την ελπίδα ότι η δύναμή του θα τους βοηθούσε να επανέλθει η στύση τους. Το αιγυπτιακό μαρούλι λέγεται ότι παράγει έναν λευκό γαλακτώδη χυμό που μοιάζει στην εμφάνιση με το σπέρμα. Στην Αρχαία Αίγυπτο γύρω στο 2.000 π.Χ., το μαρούλι δεν ήταν ένα δημοφιλές ορεκτικό, αλλά ένα αφροδισιακό, ένα φαλλικό σύμβολο που αντιπροσώπευε τη διάσημη τροφή του αιγυπτιακού θεού της γονιμότητας, Μιν. Ο θεός, που συχνά απεικονίζεται με ένα όρθιο πέος σε τοιχογραφίες και ανάγλυφα, ήταν επίσης γνωστός ως ο “μεγάλος του έρωτα”, ενώ πιστεύεται ότι το μαρούλι βοηθούσε τον θεό “να εκτελεί τη σεξουαλική πράξη ακούραστα”.

Μην νομίζετε ότι οι τελετές προσφορών για την επίλυση σεξουαλικών προβλημάτων, είναι μόνο μία μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος. Αρκετοί είναι αυτοί που ακόμα κάνουν στην Αίγυπτο μαγικές τελετές σήμερα. Άνδρες και γυναίκες που υποφέρουν από σεξουαλικά προβλήματα ή και προβλήματα γονιμότητας επισκέπτονται αρχαίους ναούς και τρίβουν τον φαλλό του Μιν ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους με αυτή την μέθοδο. Σε πολλούς ναούς έχει βρεθεί ο φαλλός του να είναι είτε φθαρμένος είτε σκουρόχρωμος από το πλήθος των δακτύλων που τον έχουν αγγίξει.