Το εμβληματικό αυτό τραγούδι των Beatles  συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Help!” τον Αύγουστο του 1965, αλλά στις ΗΠΑ, κυκλοφόρησε ως single στις 13 Σεπτεμβρίου 1965.  Έφτασε στο νούμερο ένα στα αμερικανικά charts ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε ως EP δίσκος τον Μάρτιο του 1966.

Το 1986 το βιβλίο των ρεκόρ  Guinness ανακήρυξε το Yesterday το πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών. Υπήρχαν 1600 διασκευές μέχρι τότε – και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 2200. Ήταν δημοφιλές σε πολλά είδη – συμπεριλαμβανομένης της τζαζ και της κλασικής — και αποτελεί βασικό στοιχείο των καμπαρέ σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στο podcast «A Life in Lyrics» στο οποίο μαζί με τον Ιρλανδό ποιητή Paul Muldoon παρουσιάζουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα διάσημα τραγούδια του, παραδέχτηκε ότι ο στίχος σχετίζεται με μια συζήτηση στην οποία έφερε σε δύσκολη θέση τη μητέρα του.

«Μερικές φορές μόνο εκ των υστέρων μπορείς να το εκτιμήσεις. Θυμάμαι ξεκάθαρα μια μέρα που ένιωσα πολύ αμήχανα επειδή έφερα σε δύσκολη θέση τη μητέρα μου. Ήμασταν έξω στην αυλή και μιλούσε με τουπέ. Ήταν ιρλανδικής καταγωγής και νοσοκόμα άρα ήταν σε ανώτερο επίπεδο από ότι ο κόσμος στη γειτονιά. Ξέρω ότι είπε κάτι σαν ‘Πολ θα τον ρωτήσεις αν θα πάει…’ και μου είπε ‘Arsk’», ανέφερε ο ΜακΚάρτνεϊ και αμέσως διόρθωσε την μητέρα του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ