Ο κόσμος, χωρίς τους Beatles θα ήταν λιγότερο συναρπαστικός, οι ζωές μας πιο άδειες, η μουσική πιο φτωχή, και  δε θα είχε την ίδια εξέλιξη. H θρυλική τετράδα σίγουρα έχει χαρίσει κάποιο soundtrack σε πολλές στιγμές της ζωής μας 

Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια ο κόσμος έγινε λιγάκι πιο μαγικός, καθώς κυκλοφόρησε ως single ένα από τα πιο δημοφιλή τους τραγούδια , το “Yesterday”.

Συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Help!” τον Αύγουστο του 1965, αλλά στις ΗΠΑ, κυκλοφόρησε ως single στις 13 Σεπτεμβρίου 1965.  Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο ένα στα αμερικανικά charts ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε ως EP δίσκος τον Μάρτιο του 1966. 

1. Γράφτηκε στο Wimpole Street 57 , στο Λονδίνο, όπου ο Paul McCartney ζούσε στη σοφίτα του οικογενειακού σπιτιού της κοπέλας του, της Αγγλίδας ηθοποιού Jane Asher. Όπως έχει αναφέρει, το σκέφτηκε στον ύπνο του:

«Ξύπνησα με μια υπέροχη μελωδία στο κεφάλι μου. “Ε, το ξέρω αυτό το τραγούδι – ή δεν το ξέρω;” Ήταν σαν μια τζαζ μελωδία. Ο πατέρας μου ήξερε πολλές παλιές μελωδίες της τζαζ. Σκέφτηκα ότι ίσως το θυμόμουν από το παρελθόν.  Υπήρχε ένα πιάνο δίπλα μου, δεξιά από το κρεβάτι δίπλα στο παράθυρο. Σηκώθηκα από το κρεβάτι, κάθισα στο πιάνο, και εβγάλα τη μελωδία»

Πέρασε λίγο χρόνο χωρίς να πιστεύει ότι στην πραγματικότητα το είχε γράψει. Το έπαιζε σε όλους όσους συναντούσε, ρωτώντας αν το αναγνώριζαν, νομίζοντας ότι ίσως ήταν κάποιο μοτίβο από κάποιο παλιό κομμάτι. «Τελικά έγινε σαν να παρέδιδα κάτι στην αστυνομία. Σκέφτηκα ότι αν κανείς δεν το διεκδικούσε μετά από μερικές εβδομάδες, τότε θα το ήταν δικό μου».

2. Το 1986 το βιβλίο των ρεκόρ  Guinness ανακήρυξε το Yesterday το πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών. Υπήρχαν 1600 διασκευές μέχρι τότε – και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 2200. Ήταν δημοφιλές σε πολλά είδη – συμπεριλαμβανομένης της τζαζ και της κλασικής — και αποτελεί βασικό στοιχείο των καμπαρέ σε όλο τον κόσμο.

3. Ο McCartney έγραψε μερικούς από τους στίχους κατά τη διάρκεια ενός πεντάωρου ταξιδιού με αυτοκίνητο από τη Λισαβόνα στην Αλμπουφέιρα (στο Αλγκάρβε, νότια της Πορτογαλίας), στις 27 Μαΐου 1965, όταν ήταν σε διακοπές με την Jane Asher. Η βίλα που έμειναν ο Paul και η Jane ανήκε στον κιθαρίστα των Shadows, Bruce Welch.

Ο Welch είπε ότι όταν έφτιαχνε τα πράγματά του για να φύγει, ο McCartney τον ρώτησε αν είχε κιθάρα. Ο Welch είπε: «Δανείστηκε την κιθάρα μου και άρχισε να παίζει το τραγούδι που όλοι τώρα γνωρίζουμε ως “Yesterday”».

Πηγή: The Beatles Bible

4. Το “Yesterday” ψηφίστηκε ως το καλύτερο τραγούδι του 20ου αιώνα στο ραδιόφωνο του BBC το 1999 μετά από δημοσκόπηση με ειδικούς και ακροατές και ψηφίστηκε επίσης το Νο. 1 ποπ τραγούδι όλων των εποχών από το MTV και το περιοδικό Rolling Stone την επόμενη χρονιά. Το 1997, το τραγούδι μπήκε στο Grammy Hall of Fame .

Η Broadcast Music Incorporated (BMI) υποστηρίζει ότι εκτελέστηκε πάνω από επτά εκατομμύρια φορές μόνο τον 20ο αιώνα.

5. Ο McCartney είναι το μόνο μέλος των Beatles που εμφανίστηκε στην ηχογράφηση και ήταν η πρώτη επίσημη ηχογράφηση από τους Beatles που βασίστηκε σε μια ερμηνεία ενός μόνο μέλους του συγκροτήματος.

Τον συνόδευε κουαρτέτο εγχόρδων. Η τελική ηχογράφηση ήταν τόσο διαφορετική από άλλα έργα των Beatles που τα μέλη του συγκροτήματος άσκησαν βέτο στην κυκλοφορία του τραγουδιού ως single στο Ηνωμένο Βασίλειο. (Ωστόσο, κυκλοφόρησε ως single εκεί το 1976.) 

6. Θεωρείται ότι είναι ένα από τα πρώτα ποπ τραγούδια που χρησιμοποίησαν στοιχεία κλασικής μουσικής. Όταν ο παραγωγός George Martin πρότεινε για πρώτη φορά την προσθήκη του κουαρτέτου εγχόρδων, ο Paul McCartney απάντησε. “Ω, όχι, George. Είμαστε ένα rock ‘n’ roll συγκρότημα και δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα.”

7. Το τραγούδι αυτό προκάλεσε ρήξη μεταξύ του McCartney και της Yoko Ono. Όταν κυκλοφόρησε το The Beatles Anthology, ο McCartney ζήτησε να γραφτεί για το τραγούδι αυτό η σειρά  “McCartney/Lennon”, στους δημιουργούς αφού εκείνος το έγραψε. Η Yoko Ono αρνήθηκε και καταχωρήθηκε ως “Lennon/McCartney”, που είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουν συνήθως τραγούδια που γράφτηκαν από τους Beatles. 

Το 2003, ο McCartney άλλαξε για πρώτη φορά τη σειρά όταν απαριθμούσε 19 τραγούδια των Beatles στο άλμπουμ του Back In The US ως “Paul McCartney and John Lennon”. Ο Paul ισχυρίζεται ότι μπορεί αυτός και ο John έκαναν μια άτυπη συμφωνία το 1962 σχετικά με τις πιστώσεις, αλλά είχε κάθε δικαίωμα να το αλλάξει αν το επιλέξει. Η Yoko Ono διαφώνησε.

8. Η εύρεση στίχων αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη. Ανησυχώντας μήπως θα ξεχάσει τη μελωδία, δημιούργησε ψευδεπίγραφους στίχους με τον τίτλο «Scrambled Eggs». Το αρχικό δίστιχο ήταν: «Scrambled eggs/Oh how I love your legs.»

Πηγή: the Beatles Bible

9. Ο Lennon και ο McCartney συχνά έδιναν τις συνθέσεις τους σε άλλους καλλιτέχνες για να ηχογραφήσουν και να πετύχουν επιτυχίες, όπως το “A World Without Love” των Peter και Gordon. Παραδόξως, το «Yesterday» προσφέρθηκε αρχικά στον τραγουδιστή Chris Farlowe πριν το ηχογραφήσουν οι Beatles. Ωστόσο, το απέρριψε καθώς το θεωρούσε «πολύ απαλό» για εκείνον.

10. Ο τραγουδιστής Matt Monro ηχογράφησε την πρώτη από τις πολλές διασκευές, φτάνοντας στην πρώτη δεκάδα του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως μετά την κυκλοφορία του το φθινόπωρο του 1965.

 

Με πληροφορίες από: The Beatles, The Beatles Bible, BBC