Παρουσία πλήθους χιλιάδων θεατών, ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον αναγνωρίστηκε για την 35χρονη καριέρα του στη γενέτειρα του κινηματογράφου. Το 14ο βραβείο Lumière απονεμήθηκε στον καλλιτέχνη που χάρισε στον παγκόσμιο κινηματογράφο ένα σύμπαν σπάνιας συνοχής με πρωτοφανή αντίκτυπο στη ποπ κουλτούρα.

«Σε όλη μου τη ζωή, δεν έχω λάβει ποτέ τόση αγάπη», είπε φανερά συγκινημένος ο χαρισματικός δημιουργός, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο Lumière για το σύνολο του καλλιτεχνικού  του έργου ζωής του, και συμπλήρωσε, «Είναι μεγάλη τιμή να τιμάται κανείς στην κοιτίδα του κινηματογράφου … Και έτσι, είμαι κάπως άφωνος, αλλά σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό».

Το Ινστιτούτο Lumière καθιέρωσε το βραβείο το 2009, το οποίο έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία της Γαλλίας.

Φωτ.: Institut Lumière/ Loic Benoit

Ο Μπάρτον έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για την αγάπη του για τη γοτθική μυθοπλασία φαντασίας και τρόμου. Και ήταν ο ιθύνων νους αγαπημένων κλασικών ταινιών όπως το Edward Scissorhands και το Nightmare Before Christmas. Θαυμαστές όλων των ηλικιών έκαναν ουρά έξω από την τελετή για να δουν από κοντά τον σκηνοθέτη.

Η τελευταία ταινία του Μπάρτον ήταν η νέα live action μεταφορά της ταινίας Dumbo της Disney, η οποία κυκλοφόρησε το 2019. Αλλά ο ίδιος λίγο μετά την κυκλοφορίας της δήλωσε ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία του κινηματογραφική σύμπραξη με το στούντιο. Η επόμενη δουλειά του Μπάρτον, η πολυαναμενόμενη διασκευή της οικογένειας Άνταμς με τον τίτλο Wednesday, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο με την μορφή τηλεοπτικής σειράς από το Netflix.

Με στοιχεία από το euronews.