Ο υπεύθυνος της Ακαδημίας, Bill Kramer σχολίασε στο περιοδικό Time πως «προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και έχουμε διάφορα σενάρια. Εξαιτίας της περυσινής χρονιάς, είμαστε έτοιμοι για όλα όσα μπορούν να συμβούν».

Υπενθυμίζεται πως στα περυσινά βραβεία, ο Will Smith είχε χαστουκίσει τον κωμικό Chris Rock που επρόκειτο να κάνει απονομή βραβείου, μετά από το σχόλιο του για το φαλακρό κεφάλι της Jada Pinkett Smith συζύγου του Will Smith. Η ίδια είχε ξυρίσει το κεφάλι της μετά από τη διάγνωση για αλωπεκία. «Άσε το όνομα της γυναίκας μου, έξω από το στόμα σου», είχε φωνάξει ο Smith την ώρα της τελετής και αφότου χαστούκισε τον παρουσιαστή.

Παρά το επεισόδιο, ο Smith παρέμεινε στην περυσινή τελετή και, λίγο αργότερα, παρέλαβε και βραβείο Α’ αντρικού ρόλου για την ταινία «Η μέθοδος των Γουίλιαμς». Λίγο αργότερα, ο ηθοποιός παραιτήθηκε από την Ακαδημία, ενώ μετά από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό πως θα απαγορευτεί η είσοδός του σε εκδηλώσεις της Ακαδημίας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Φέτος, οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Jimmy Kimmel.