Το βραβευμένο έργο του Λιβανοκαναδού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ «Όλοι εμείς πουλιά» ανεβαίνει στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού θεάτρου, από τις 22 Δεκεμβρίου.

Το έργο πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού, αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα σε δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την καταγωγή, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια και τον εαυτό μας.

Ο Εϊτάν, Γερμανοεβραίος φοιτητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής. Η σχέση τους συναντά την εχθρότητα της εβραϊκής οικογένειας του Εϊτάν. Το ταξίδι του ζευγαριού στο Ισραήλ και μία βομβιστική ενέργεια που θα στείλει τον Εϊτάν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση θα γίνει η απαρχή να αποκαλυφθεί το παρελθόν μίας οικογένειας. Τα μυστικά αντηχούν, η αλήθεια εκρήγνυται και η οικειότητα γίνεται κομμάτια μέσα στη δίνη των παγκόσμιων γεγονότων που «επιτίθενται» στους ήρωες του έργου.

Από τον κεραυνοβόλο έρωτα σε μία τρομοκρατική επίθεση, από το γέλιο στις κραυγές, ο Μουαουάντ εξυφαίνει μία ερωτική ιστορία με πολιτικές διαστάσεις και υπαρξιακές προεκτάσεις με φόντο το αξεδιάλυτο χάος της Μέσης Ανατολής.

Στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ο συγγραφέας αναρωτιέται «γιατί πρέπει να είμαστε τόσο αγκιστρωμένοι στις χαμένες ταυτότητές μας;».

Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ζωντανεύει σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μία σπαρακτική οικογενειακή κρίση, όπου το οικείο είναι γεμάτο από τη βία του κόσμου και επώδυνες κληρονομιές.

«Ένα έργο για τις ταυτότητες, που ενώ εξασφαλίζουν την ασφάλεια του ανήκειν, ταυτόχρονα χτίζουν την προσωπική μας φυλακή. Στη παράσταση “Όλοι εμείς πουλιά” οι θεατές ακολουθούν την κατάδυση των ηρώων στο πυρετώδες ταξίδι τής (αυτο)αναζήτησης, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πετάξουν σαν πουλιά, πέρα και πάνω από το ισραηλινο-παλαιστινιακό τείχος. Γιατί όλοι πρέπει να μπορούμε να ζούμε σαν πουλιά, σαν πουλιά που φλογίζονται από τον πόθο για το άλλο, το διαφορετικό, κι αυτός ο πόθος να είναι τόσο απόλυτος, τόσο απέραντος, τόσο πνευματικός…», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Όλοι εμείς πουλιά

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Πάνος Γκίνης

Κίνηση: Αυγουστίνος Κούμουλος

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Βίντεο: Βασίλης Μαντζώρος

Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λούβαρη Φασόη

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Μπάμπης Αλεφάντης, Γιώργος Ζιόβας, Άννα Μάσχα, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπανικολάου, Οδυσσέας Πετράκης, Μελίνα Πολυζώνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Στεφανία Σαμαρά, Πηνελόπη Τσιλίκα

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Video παράστασης: Παναγιώτης Ανδριανός

Από 22 Δεκεμβρίου

Κτήριο Τσίλλερ/Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Πληροφορίες: Ταμεία κτιρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24)