Δεν έχουμε ακούσει πολλά από τον Cameron Crowe από τότε που η σειρά “Roadies” της Showtime ακυρώθηκε το 2016 μετά από μόλις μία σεζόν. Επίσης και η ταινία του “Aloha” του 2015 δεν πήγε πολύ καλά, αλλά παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω και τώρα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει με έναν μεγαλειώδη τρόπο.

Σύμφωνα με μια αποκλειστική αναφορά του Jeff Sneider του Above the Line, ο Crowe, που είναι φίλος/συνεργάτης της Joni Mitchell, έχει περάσει μαζί της τα τελευταία δύο χρόνια αναπτύσσοντας κρυφά μια βιογραφική ταινία βασισμένη στη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας και τραγουδοποιού.

Το μυαλό πίσω από το αγαπημένο κλασσικό αυτοφυές μυθιστόρημα “Almost Famous” φαίνεται ότι πρόκειται να γράψει και να σκηνοθετήσει μια ταινία για την πρόσφατη νικήτρια του βραβείου Gershwin, της οποίας θα είναι και παραγωγός μαζί με τον συνεργάτη του στην Vinyl Films, Greg Mariotti.

Οι πηγές του Sneider λένε ότι αυτή η «μη παραδοσιακή βιογραφία» θα είναι περισσότερο συγκρίσιμη με μια αυτοβιογραφία, με την πολυετή εμπειρία του Crowe να γράφει για την ζωή της Mitchell ως μουσικός δημοσιογράφος. Η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός φέρεται να έχει συμβάλει στο πρότζεκτ καθώς ο Crowe γράφει το σενάριο. Δεδομένου ότι οι ζωές τους ήταν τόσο βαθιά συνυφασμένες, αυτό θα είναι άλλο ένα βαθιά προσωπικό έργο για τον σκηνοθέτη, γεγονός που εξηγεί ότι κράτησαν τη διαδικασία μυστική.

«Μου λένε ότι το έργο είναι σε μεγάλο βαθμό η μοναδική φωνή του Crowe, απλά τυχαίνει να είναι η ιστορία της Mitchell που αφηγείται», αποκάλυψε ο Sneider, «οπότε είναι ουσιαστικά η ζωή της από μέσα προς τα έξω, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν αυτή την προσπάθεια».

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την ζωή της Joni Mitchell στα Μάταλα]

«Κάθε δημοσιογράφος έχει τη λίστα των ονείρων του με θέματα συνεντεύξεων», έγραψε ο Crowe το 2000, στο πλαίσιο της ανατύπωσης των ερωτήσεων και απαντήσεων του 1979 στο Rolling Stone με την Mitchell. «Η δική μου [λίστα] είχε τον Marvin Gaye, τον Neil Young και τη Joni Mitchell. Δεν κατάφερα ποτέ να φτάσω στον Marvin Gaye, αλλά η Joni Mitchell το αναπλήρωσε με το παραπάνω».

Πιο πρόσφατα, η Mitchell έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στον Crowe για την εφημερίδα The Guardian στα τέλη του 2020. Την συνόδευσε επίσης στο Pre-Grammys Gala του Clive Davis το 2017, λίγο λιγότερο από δύο χρόνια μετά το παρ’ ολίγον θανατηφόρο ανεύρυσμα που την κράτησε μακριά από εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια – μέχρι το σετ έκπληξη του περασμένου καλοκαιριού στο Newport Folk Festival.

Η Mitchell έχει τώρα προγραμματίσει να δώσει την πρώτη της headline εμφάνιση μετά από 20 και πλέον χρόνια στο φεστιβάλ Echoes Through the Canyon της Brandi Carlile τον Ιούνιο.