H γυναίκα από τη Σκωτία που φέρεται να ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Μάρθα στη σειρά φαινόμενο “Μικρό Ταρανδάκι” (Baby Reindeer) μηνύει το Νetflix για συκοφαντική δυσφήμιση, αμέλεια και παραβίαση ιδιωτικής ζωής.

Η Φιόνα Χάρβεϊ η οποία λέει ότι η «Μάρθα» της δημοφιλούς σειράς βασίζεται στην ίδια, υποστήριξε σε μια αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια την Πέμπτη (6/6) ότι το Netflix είπε «βάναυσα ψέματα» σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Ζητά αποζημίωση άνω των 170 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς όπως ισχυρίζεται η σειρά “Μικρό Ταρανδάκι” την απεικόνιζε ψευδώς ως καταδικασμένη εγκληματία που πέρασε χρόνο στη φυλακή για stalking. Το Netflix δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του BBC για σχόλιο.

Η Χάρβεϊ αρνείται επίσης ότι επιτέθηκε σεξουαλικά τον δημιουργό της σειράς.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το Netflix «είπε αυτά τα ψέματα και δεν σταμάτησε ποτέ, γιατί η ιστορία ήταν καλύτερη από την αλήθεια και οι καλύτερες ιστορίες αποφέρουν χρήματα».

Σε μια σκηνή της σειράς, η Μάρθα φαίνεται να επιτίθεται σεξουαλικά στον πρωταγωνιστή την ώρα που περπατά σε ένα κανάλι ένα βράδυ.

Μιλώντας στο BBC News η Χάρβεϊ εμφανίστηκε σίγουρη ότι το Netflix θα χάσει την υπόθεση. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Διαφορετικά, δεν θα το κάναμε. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε», είπε. Το πρώτο επεισόδιο της επιτυχημένης μίνι σειράς υποστηρίζει ότι «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία». Οι τίτλοι τέλους ωστόσο γράφουν ότι το πρόγραμμα «βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: ωστόσο ορισμένοι χαρακτήρες, ονόματα, περιστατικά, τοποθεσίες και διάλογοι είναι φανταστικού για δραματικούς σκοπούς».

Ενώ έδινε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων και Αθλητισμού στο Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, το στέλεχος του Netflix, Μπέντζαμιν Κινγκ, είπε ότι η συγκεκριμενα σειρά ήταν «προφανώς μια αληθινή ιστορία της φρικτής κακοποίησης που υπέστη ο συγγραφέας και πρωταγωνιστής Ρίτσαρντ Γκαντ από μία καταδικασμένη γυναίκα ποιυ τον καταδίωκε εμμονικά».

Ο Γκαντ, ένας κωμικός που περνάει δύσκολα μέχρι να καταξιωθεί, έγραψε και πρωταγωνιστεί στη σειρά για την υποτιθέμενη εμπειρία του από την καταδίωξη (σ.σ. stalking) μιας γυναίκας την οποία γνώρισε στην παμπ όπου εργαζόταν. Δεν κατονομάζεται ως κατηγορούμενος στην αγωγή. Σημειώνεται πως ούτε το όνομα του ίδιου, ούτε το πραγματικό όνομα της Χάρβεϊ χρησιμοποιούνται στη σειρά.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γκαντ είχε προηγουμένως απευθύνει έκκληση στους θαυμαστές να μην προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τη Μάρθα, τον χαρακτήρα που περιέγραψε για πρώτη φορά σε ένα stand-up comedy. Η ίδια η Χάρβεϊ έχει αυτοπροσδιοριστεί ως η γυναίκα που απεικονίζεται στη σειρά. Το Netflix και ο Γκαντ ωστόσο δεν το έχουν επιβεβαιώσει.

«Δεν ερεύνησε ποτέ αν η Χάρβεϊ καταδικάστηκε, μια πολύ σοβαρή παραποίηση των γεγονότων», αναφέρει η καταγγελία της Μάρθα για το θέμα καταδίκης περί stalking.

«Δεν έκανε τίποτα για να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ του Γκαντ και της Χάρβεϊ, αν υπήρχε. Δεν έκανε τίποτα για να καθορίσει εάν άλλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης, της υποτιθέμενης καταδίωξης ή της καταδίκης ήταν ακριβή».

Ο Ρίτσαρντ Ροθ, δικηγόρος με έδρα τη Νέα Υόρκη που εκπροσωπεί τη Χάρβεϊ, είπε στο BBC News την Πέμπτη ότι έχει «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που αποδεικνύουν ότι η πελάτισσά του δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για έγκλημα.

Η μήνυση περιλαμβάνει μια φωτογραφία ενός ελέγχου και ένα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου ότι η ενάγουσα δεν έχει καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα. Η Χάρβεϊ, η οποία ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι από τότε που κυκλοφόρησε η σειρά τον Απρίλιο, έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της.

Η εμπειρία αυτή την έκανε «να φοβάται να εγκαταλείψει το σπίτι της ή να δει ειδήσεις», αναφέρουν οι αγωγές, προσθέτοντας ότι «πλέον έχει απομονωθεί και έχει γίνει μοναχική υπό τον φόβο του κοινού, περνώντας μέρες χωρίς να βγει από το σπίτι της». Σε μια σχεδόν ωριαία συνέντευξη με τον Πιρς Μόργκαν τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τον Γκαντ την περίοδο που δούλευε σε μια παμπ στο Λονδίνο.

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι είχε συμπεριφερθεί όπως ο χαρακτήρας της Μάρθα που στέλνει στον Γκαντ 41.000 email και αφήνει 350 ώρες φωνητικών μηνυμάτων.

«Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεν νομίζω ότι του έστειλα τίποτα», είπε. «Νομίζω ότι μπορεί να ανταλλάξαμε μερικά email, αλλά αυτό ήταν όλο. Απλά αστεία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Στην αγωγή ισχυρίζεται ωστόσο, ότι πραγματικά σχόλια που έκανε στον Γκαντ -όπως ένα tweet που του έστειλε το 2014- χρησιμοποιούνται σε διαλόγους της σειράς.

Πηγή: iEidiseis