Η τέχνη του δρόμου (street art) προσφέρει κάτι περισσότερο από μια αίσθηση ευεξίας σε μονότονες διασταυρώσεις του κέντρου της πόλης. Σώζει και ζωές.

Στο Κάνσας Σίτι των Η.Π.Α., επικίνδυνες διασταυρώσεις έχουν μεταμορφωθεί με τοιχογραφίες ζωγραφισμένες απευθείας στην άσφαλτο.

Ο μέσος όρος ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων στη διασταύρωση μειώθηκε σχεδόν κατά 50% και το ποσοστό των πεζών που ανέφεραν ότι αισθάνονται «πολύ ασφαλείς» στις διασταυρώσεις αυξήθηκε από 23% σε 63%.

Μελέτη των στατιστικών στοιχείων ατυχημάτων σε 22 σημεία με έργα τέχνης στην άσφαλτο, διαπίστωσε ότι τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται πεζοί και άλλες «ευάλωτες ομάδες», μειώθηκαν κατά 50%, ενώ τα ατυχήματα που προκαλούν τραυματισμούς μειώθηκαν στο 1/3.

Η έρευνα διεξήχθη από το Bloomberg Philanthropies στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Asphalt Art Initiative”, η οποία χρηματοδοτεί έργα τέχνης που μεταμορφώνουν δρόμους, πεζόδρομους και δημόσιες υποδομές.

Η Janette Sadik-Khan, επικεφαλής για τις μεταφορές στο Bloomberg, δήλωσε: «Η έρευνα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των έργων τέχνης, ενώ ταυτόχρονα, αυτού του είδους οι πληροφορίες δίνουν στους δημάρχους, τα μέλη της κοινότητας και τους εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής, τα στοιχεία που απαιτούνται για να δείξουν ότι αυτά τα έργα όχι μόνο δεν κάνουν κακό, αλλά στην πραγματικότητα αποτρέπουν ατυχήματα».

Το πρόγραμμα του Bloomberg έχει βρει υποστήριξη σε πάνω από 40 σημεία στις Η.Π.Α. και σε 3 πόλεις στην Ευρώπη, ενώ οι επόμενες ευρωπαϊκές πόλεις θα ανακοινωθούν το 2023.

Στη Γλασκώβη, η Σκωτσέζα καλλιτέχνης Gabriella Marcella χρησιμοποίησε ζωντανές τοιχογραφίες για να δώσει νέα πνοή στην είσοδο του σταθμού Anderson.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο, ο Βρετανο-Νιγηριανός σχεδιαστής, Yinka Ilori, στις διαβάσεις πεζών της Tottenham Court Road στα πλαίσια του Design Festival της πρωτεύουσας, ζωγράφισε παιχνιδιάρικα σχέδια με εκθαμβωτικά χρώματα.