Μια ματιά μέσα από φακό φωτογραφικής μηχανής στο πώς παραμείναμε συνδεδεμένοι παρά την πανδημία πήρε το μεγάλο βραβείο στον 19ο ετήσιο διαγωνισμό Smithsonian Magazine Photo Contest. Η έγκαιρη φωτογραφία της Sinsee Ho επικράτησε έναντι των υπόλοιπων 59 φιναλίστ, οι οποίες είχαν επιλεγεί από περισσότερες από 47.000 που υποβλήθηκαν.

Εκτός του μεγάλου βραβείου, ανακηρύχθηκαν νικητές σε έξι θεματικές κατηγορίες και δόθηκε και το βραβείο Readers’ Choice, το βραβείο δηλαδή των αναγνωστών του περιοδικού.

Η Ho τράβηξε τη φωτογραφία της με τίτλο «Lockdown but Not Disconnected» στη Μαλαισία, στη διάρκεια του Κινεζικού Σεληνιακού Έτους 2021. Παρά το ότι η μέρα αυτή χαρακτηρίζεται τυπικά από μεγάλες εορταστικές συγκεντρώσεις, η Ho θέλησε να δείξει το πόσο δραματικά είχε αλλάξει ο κόσμος.

«Έβαλα τον άντρα μου να φορέσει κόκκινο πουκάμισο και παραδοσιακό κινεζικό καπέλο με κοτσίδα για να απεικονίσω την εορταστική διάθεση του Σεληνιακού Νέου Έτους, ενώ εγώ εμφάνισα μια πιο χαλαρή διάθεση λες και μόλις είχα σηκωθεί απ’ το κρεβάτι» είπε η Sinsee Ho.

Νικητές αναδείχθηκαν επίσης και σε έξι κατηγορίες: Natural World, People, Travel, American Experience, Altered Images και Mobile.

Τα θέματα ήταν ποικίλα, από την τρυφερή ματιά του Matjaz Krivic στη σχέση ανθρώπων-ζώων με τη φωτογραφία «Najin Resting With Her Caretaker», μέχρι τη γοητευτική ματιά του Prathamesh Ghadekar στη συμβιοτική σχέση δύο τύπων εντόμων στη φωτογραφία «Ants and the Aphids».

Najin Resting With Her Caretaker/Photo by Matjaz Krivic/Source: Smithsonian Magazine

Πάνω από 13.000 αναγνώστες του περιοδικού ψήφισαν για το βραβείο Readers’ Choice, το οποίο κέρδισε η Shayna Stevens με τη φωτογραφία «Teach Me Dad» που τράβηξε στο ίδιο της το αγρόκτημα: ο σύζυγός της Stevens δείχνει στον δύο χρόνων γιο τους το εσωτερικό κάδου με φρέσκο γάλα που μόλις έχει αρμέξει.

Teach Me Dad/Photo by Shayna Stevens/Source: Smithsonian Magazine

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ