Πριν περάσει ένας χρόνος από την πρεμιέρα και την κορυφαία διάκριση του “Poor Things” στη Βενετία ο Γιώργος Λάνθιμος δηλώνει παρών στο κορυφαίο Φεστιβάλ της Ευρώπης και φιλοδοξεί να επαναλάβει τον θρίαμβό του. Επιστρέφει μετά το 2017 και τον “Θάνατο του Ιερού Ελαφιού” στην πόλη της Γαλλίας με στόχο ξεκάθαρα το Βραβείο. Η ταινία “Κinds of Kindness” που θα κάνει πρεμιέρα στις θερινές αίθουσες της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιο έχει και πάλι ως πρωταγωνίστριά της τη “μούσα” του δημιουργού, Έμα Στόουν και το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.
Το εντυπωσιακό καστ που έχει συγκεντρωθεί γύρω από την βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone, περιλαμβάνει τους Jesse Plemons (“Civil War”, “Killers of the Flower Moon”), Willem Dafoe (“Poor Things”, “The Lighthouse”), Margaret Qualley (“Drive-Away Dolls”), Hong Chau (“The Whale”, “The Menu”), Joe Alwyn (“The Favourite”), Mamoudou Athie (“Elemental”, “Jurassic World: Dominion”) και Hunter Schafer (“Cuckoo”, “Euphoria”). Από μόνα τους τα ονόματα προ(σ)καλούν τον θεατή.
Στο λανθιμικό σύμπαν δεν υπάρχουν κανόνες και αυστηρές προδιαγραφές, ούτε επαναλαμβανόμενα μοτίβο. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης παντρεύει κινηματογραφικά είδη και αναζητεί την ουσία μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρομές. Τα ταμπού πηγαίνουν περίπατο, όπως και κάθε λογής περιορισμοί που απηχούν στις κοινωνικές επιταγές. Σε μία εποχή συντηρητικοποίησης και υποβάθμισης του ρόλου της συζύγου, το έργο αυτό έρχεται ως ένα μανιφέστο ελευθερίας (Poor Things). Ακόμα κι η οικειοθελής εκπόρνευση φαντάζει ως μία επιλογή που έρχεται ως ένα ακόμα βήμα προς τον πολυπόθητο στόχο. Ο Λάνθιμος έχει την ικανότητα μεταξύ άλλων να θολώνει τον χρόνο. Θέλει να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως αυτός ο κόσμος έτσι ήταν, είναι και θα παραμείνει.
Οι “Ιστορίες Καλοσύνης” δείχνουν έναν άνδρα που επιδιώκει να απελευθερωθεί από το προκαθορισμένο μονοπάτι του. Οι συντελεστές της ταινίας επιδιώκουν να γίνουν γνωστά όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα μέχρι την μεγάλη πρεμιέρα στις Κάννες. Εκεί άτυποι αντίπαλοι θα είναι ο Πάολο Σορρεντίνο με το “Parthenope”, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα με το “Megalopolis”, ο Ζακ Οντιάρ με το “Emillia Perez”, o Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με το “Shrouds”, ο Ζία Ζάνγκε “Caught by the Tides” κι άλλα σπουδαα ονόματα όπως οι Αλί Αμπάσι, Αντρέα Άρνλοντ και Κιρίλ Σερεμπρένικοφ.
Μετά το “Favourite” και το “Poor Things” που τον εδραίωσαν και σε ένα κοινό “ποπ κουλτούρας” εκτός των φανατικών “Χούλιγκαν” είναι έτοιμος για μία ακόμα φορά να γεμίσει τις αίθουσες και να συνεπάρει με την έμπνευσή του κοινό και κριτικούς. Είναι μεγάλο στοίχημα και για τον ίδιο, αν θέλετε, μέσα σε μία κινηματογραφική χρονιά να κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα, Όσκαρ και τον Χρυσό Φοίνικα. Γνωρίζει πολύ καλά πως ο πήχης είναι στα ουράνια και δίνει συνεχώς εξετάσεις απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου κάθε φορά να τον ξεπεράσει και το σημαντικότερο μέχρι σήμερα, το πετυχαίνει.
Mε τις διαδοχικές του επιτυχίες ο Γιώργος Λάνθιμος μπήκε στο πάνθεον των δημιουργών σε παγκόσμια κλίμακα κι έχει πλέον να διαχειριστεί προϋπολογισμούς που λύνουν τα χέρια του. Φαντάστηκε έναν κόσμο και τον πλάθει. Όσα εμπόδια κι αν συναντήσει, τα προσπερνά, αλλά ποτέ δεν κάνει πίσω. Ονειρεύτηκε και κατάφερε να κάνει πραγματικότητα όσα είδε κι έμοιαζαν ουτοπία. Τόλμησε κι αυτό αρκετοί δε θα του το συγχωρήσουν ποτέ. Λυτρώθηκε όμως και μαζί του ανεβάζει όλους εμάς με το έργο του. Μας δίνει την αφορμή, το έναυσμα να χαμογελάσουμε μέσα σε μία συνθήκη συνεχούς τραγωδίας κι αυτό του το χρωστάμε. Ξεκλειδώνει τις ψυχές μας και ρίχνει άπλετο φως στο σκοτάδι. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και σύντομα θα είμαστε θέση να πούμε πολλά περισσότερα.