Κάνουν την εμφάνισή τους με εντυπωσιακά άλματα και τα παρατηρούμε με έκδηλο θαυμασμό. Θεωρούνται από τα εξυπνότερα θαλάσσια θηλαστικά και χαρακτηρίζονται από φιλικότητα προς τον άνθρωπο, όμως πολύ πρόσφατα τα δελφίνια είναι από τα συναρπαστικότερα και τα πιο αγαπημένα θηλαστικά των θαλασσών. Είναι πολύ κοινωνικά, και ζουν σε κοινότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν χιλιάδες ζώα. Έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να έχει άλλο είδος, πέραν του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα ο παράξενος τρόπος που τα πανέμορφα αυτά θηλαστικά αναγνωρίζουν το ένα το άλλο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του St Andrews ανακάλυψαν ότι τα θηλαστικά μπορούν να αναγνωρίζουν φίλους και μέλη της οικογένειας χωρίς να τα βλέπουν ή να τα ακούνε. Τα δελφίνια είναι σε θέση λοιπόν να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο από τη γεύση των ούρων τους, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Αυτή η μοναδική αίσθηση της γεύσης επιτρέπει στα δελφίνια να αναγνωρίζονται μεταξύ των συνομηλίκων τους μέσω των ούρων και από άλλες εκκρίσεις.

Για να το διαπιστώσουν αυτό, ο καθηγητής Vincent Janik, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανών της Σκωτίας, και οι συνάδελφοί του, εξέτασαν πώς αντιδρούν τα δελφίνια σε δείγματα ούρων από διαφορετικά δελφίνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, τα θαλάσσια πλάσματα ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τα ούρα από ζώα που γνώριζαν ήδη παρά από εκείνα που δεν γνώριζαν.

Φωτ.: Rudney Uezu / Unsplash

Ο Janik, ο επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε: «Τα δελφίνια έδειχναν ενδιαφέρον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προς τα δείγματα ούρων που προέρχονταν από γνωστά ζώα και ειδικά όταν παρουσιάζονταν σε συνδυασμό μαζί με το χαρακτηριστικό σφύριγμα που σηματοδοτεί την ταυτότητα του κάθε δελφινιού, ένα ακουστικό αναγνωριστικό που λειτουργεί σαν όνομα».

Όλα τα δελφίνια επικοινωνούν, προσανατολίζονται και προστατεύονται από τους κινδύνους, αλλά και εντοπίζουν την τροφή τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος ηχοεντοπισμού. Πρόκειται για μία επικοινωνία, η οποία βασίζεται σε ήχους με κωδικοποιημένα μηνύματα, που δεν θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς για ένα θαλάσσιο θηλαστικό. Κάθε δελφίνι έχει τη δική του μοναδική ηχητική υπογραφή, ενώ μπορεί να ακούσει συχνότητες ακόμη και 10 φορές πιο υψηλές από αυτές που ακούει ένας άνθρωπος.
Τα δελφίνια της μελέτης προέρχονταν από τα θέρετρα Dolphin Quest στη Χαβάη και τις Βερμούδες, όπου η «πρωινή τους δουλειά» είναι να κολυμπούν με τουρίστες.

Ζουν σε φυσικό θαλασσινό νερό στις κοινωνικές τους ομάδες και έτσι ήταν ιδανικά για μελέτη. Εκπαιδεύοντας τα ζώα να δίνουν δείγματα ούρων όταν ήταν απαραίτητο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια συλλογή που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις υποδομές για να παρουσιάσουν γνωστές και άγνωστες γεύσεις στα δελφίνια.

Λόγω αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα δελφίνια έχουν διαφορετική εμπειρία της γεύσης από τα άλλα θηλαστικά.

Ο Janik πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί η αίσθηση της γεύσης στα δελφίνια. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι έχασαν πολλές από τις κοινές γεύσεις που συναντάμε σε άλλα θηλαστικά, όπως ξινή, γλυκιά ή πικρή. Έχουν όμως ασυνήθιστα αισθητήρια κύτταρα στη γλώσσα τους που πιθανώς εμπλέκονται σε αυτή την ανίχνευση των επιμέρους γεύσεων των άλλων ζώων».