Για ένα μεγάλο διάστημα, το play ηταν πατημένο στον ακουστικό χάρτη Sounds of the forest. Εκεί μπορείς να φτιάξεις ένα soundtrack με ήχους από τα δάση όλου -σχεδόν- του κόσμου και είναι σαν ένας ψηφιακός διαλογισμός, από κλαδί σε κλαδί για να ακούς την αγάπη, αλλιώς, που τον εμπνεύτηκε η ομάδα Wild Rumpus.Τα μέλη της, διοργανώνουν events στην Αγγλία και συγκεριμένα κάθε Ιούλιο, το τριήμερο, μουσικό φεστιβάλ Timber, με στόχο την αλληλεπίδραση των τεχνών με τη φύση.

Μετά, ήρθε η φοιτητική ομάδα Fireproov (Άννα Μαρία Μερσίνογλου, Γιώργος Κοκορόγιαννης, Σταύρος Βασίλαρος, Αδαμάντιος Αβραντίνης) με ένα σύστημα, το οποίο προβλέπει έγκαιρα, εντοπίζει και αναλύει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και πέρασε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού JA Start Up του Junior Achievement Greece. Περιλαμβάνει drone, συσκευές εντοπισμού και μπάλες πυρόσβεσης για να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές που, όλως τυχαίως, συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

«Ακούμε κάθε καλοκαίρι ότι αύριο θα έχει 40 βαθμούς, θα έχει πολύ αέρα κλπ, οπότε συγκεκριμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς. Με την ιδέα μας μπορεί να υπάρξει μια ταξινόμηση των περιοχών, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και με την κατάλληλη προετοιμασία και χωροθέτηση του στόλου της πυροσβεστικής, να είναι σε θέση οι δυνάμεις να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως», είχε δηλώσει ένα μέλος της ομάδας.

google
Dynamic World/ Google

Τώρα, η Google λανσάρει την εφαρμογή Dynamic World, μέσω της οποίας μπορούμε να παρακολουθούμε real time πώς συμπεριφέρονται και αναπτύσσονται τα δάση, τα θαλασσικά νερά, τα βουνά  και γενικά η φύση σε όλο τον πλανήτη και τον τρόπο που αλλάζει η γεωγραφική τους δομή. Έχει έναν μεγάλο δορυφόρο, ο οποίος ταξιδεύει πάνω από πολλά γνωστά και άγνωστα μέρη, όπου η χλωρίδα και η πανίδα πρωταγωνιστούν  και συγκεντρώνει εικόνες από την καθημερινότητα τους για να δίνει υλικό στους ερευνητές και τις πανεπιστημιακές ομάδες.

«Αν θέλουμε να παράγουμε οτιδήποτε από τη γη, να προστατέψουμε τη φύση και να επαναφέρουμε ό,τι έχει χαθεί, χρειαζόμαστε ένα ακριβές και προσεγμένο σύστημα παρακολούθησης όλων των εκτασεων του πλανήτη», ανέφερε στην ανακοίνωση της Google, o αντιπρόεδρος του World Resources Institute, Craig Hanson.

Dynamic World/Google

Η παρακολούθηση χωρίζεται σε 9 κατηγορίες (νερό, δέντρα, κατοικημένες περιοχές που μπορούν να περιλαμβάνουν και τα πάρκα, γρασίδι, γυμνό έδαφος, πλημμυρισμένη βλάστηση, θάμνοι, χιόνι), αναλύει λεπτομερώς τα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε σημείο με ένα σύστημα, το οποίο δημιούργησε το World Resources Institute και δημοσίευσε στο Scientific Data του site Nature και στέλνει 5.000 εικόνες την ημέρα εμ διαφορετικά χρώματα και συγκεκριμένα γραφικά ανάλογα την περίσταση.

Τα δεδομένα που μαζεύει αλλάζουν συχνά αν παρατηρηθούν αλλαγές σε κάτι που έχει καταχωρηθεί ήδη. Τέλος, με αυτό το app μπορούν να εξετάσουν καλύτερα τις συνέπειες σημαντικών καιρικών φαινομένων, όπως οι τυφώνες, και των πυρκαγιών ώστε να συμβάλλουν πιο άμεσα στην αντιμετώπιση των αλλαγών που δημιουργούνται στις εκάστοτε χώρες αλλά και να προλαβαίνουν κάποια καταστροφή.