Την Ημέρα της Γης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνεργάστηκαν για να ανακοινώσουν ένα νέο σύστημα κινδύνου θερμότητας για να επικοινωνήσουν καλύτερα τη σοβαρότητα του καύσωνα. Το χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα πρόσθεσε ματζέντα, ένα πέμπτο επίπεδο σοβαρότητας θερμότητας, πέρα ​​από το κόκκινο, για να μεταδώσει την ακραία ζέστη «σπάνια ή/και ακραία ζέστη μεγάλης διάρκειας με ελάχιστη έως καθόλου ανακούφιση κατά τη διάρκεια της νύχτας», σύμφωνα με το Associated Press

Το νέο σύστημα κινδύνου προβλέπει επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα σε μια επταήμερη πρόγνωση, επιτρέποντας στο κοινό να προετοιμαστεί ανάλογα για τη ζέστη. Το σύστημα με χρωματική κωδικοποίηση είναι το εξής: το πράσινο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος θερμότητας, το κίτρινο και το πορτοκαλί υποδηλώνουν κίνδυνο για τα ευαίσθητα στη ζέστη άτομα που δεν έχουν ψύξη ή/και ενυδάτωση, το κόκκινο υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο για ολόκληρο τον πληθυσμό και το ματζέντα αντιστοιχεί σε πολύ υψηλό κίνδυνο για ολόκληρο τον πληθυσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γραφικό του CDC που δείχνει επίπεδα κινδύνου θερμότητας.

«Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, αλλά οι ασθένειες και ο θάνατος που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε η Mandy Cohen, διευθύντρια του CDC, σε μια ανακοίνωση . «Κυκλοφορούμε νέα εργαλεία και οδηγίες για τη θερμότητα και την υγεία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν απλά βήματα για να παραμείνουν ασφαλείς στη ζέστη».

Σύμφωνα με το AP , ο κόκκινος συναγερμός χρησιμοποιείται όταν μια ημέρα είναι εντός του 5% των θερμότερων ημερών για μια δεδομένη περιοχή σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. η ειδοποίηση αυξάνεται σε ματζέντα όταν μπαίνουν στο παιχνίδι άλλοι παράγοντες, όπως η διάρκεια του καύσωνα.

Μια έκδοση του χάρτη κινδύνου θερμότητας έχει χρησιμοποιηθεί στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τώρα μια ενημερωμένη έκδοση θα αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο. Ο χάρτης «είναι το πρώτο πολυεπίπεδο πλαίσιο που εφαρμόζει μια συνεπή προσέγγιση σε διαφορετικές κλιματικές περιοχές, ενσωματώνει κλιματολογία υψηλής ανάλυσης και τοπικά σχετικά στοιχεία υγείας και παρέχει στους λήπτες αποφάσεων μια υπηρεσία θερμότητας που είναι εύκολη στη χρήση και ωστόσο κατάλληλη από άποψη για τη δημόσια υγεία», αναφέρει η συνεργασία CDC και NWS στην ιστοσελίδα της .

Ο Μάιος έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν οι πιο ζεστοί μήνες της θερμής περιόδου που καταγράφηκαν ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC, προκαλώντας αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα που σχετίζονται με τη ζέστη σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας , το 2023 ήταν μακράν η θερμότερη χρονιά στον κόσμο που έχει καταγραφεί. Μετά τη χρονιά του 1976, ο πλανήτης δεν ξαναβίωσε τόσο κρύο.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη, όπως η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκεφάλους, βρεγμένο ή υγρό δέρμα, υπερβολική εφίδρωση και λιποθυμία. Μια πλήρης λίστα συμπτωμάτων και τι πρέπει να κάνετε για αυτά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του CDC .

Πηγή: Gizmodo