Σχεδόν οι μισές μεγάλες πόλεις της Κίνας βυθίζονται, θέτοντας εκατομμύρια ντόπιους σε κίνδυνο πλημμύρας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 45% της αστικής γης της Κίνας βυθιζόταν ταχύτερα από 3 χιλιοστά το χρόνο, ενώ το 16% βυθιζόταν με ρυθμό μεγαλύτερο από 10 χιλιοστά το χρόνο.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν 82 κινεζικές πόλεις με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων και χρησιμοποίησαν παλμούς ραντάρ από δορυφόρους για να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στην απόσταση μεταξύ του δορυφόρου και του εδάφους. Στη συνέχεια μέτρησαν πώς είχαν αλλάξει τα υψόμετρα των πόλεων μεταξύ 2015 και 2022. Διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, συνέχιζε να υποχωρεί παρά το γεγονός ότι βυθίστηκε ήδη περίπου 3 μέτρα τα τελευταία 100 χρόνια. Πόλεις όπως το Πεκίνο και η Τιαντζίν επλήγησαν επίσης ιδιαίτερα.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στην καθίζηση, αλλά ο Robert Nicholls, καθηγητής κλιματικής προσαρμογής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο BBC ότι πίστευε ότι η εξόρυξη νερού ήταν «πιθανώς ο κυρίαρχος λόγος .»  «Στην Κίνα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν ιζηματοποιηθεί αρκετά πρόσφατα, από γεωλογική άποψη. Έτσι, όταν αφαιρείτε τα υπόγεια ύδατα ή στραγγίζετε τα εδάφη, τείνουν να υποχωρούν», είπε.

Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος «θα μπορούσε να βρίσκεται στον μακροπρόθεσμο, διαρκή έλεγχο της εξόρυξης των υπόγειων υδάτων».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε επίσης στο Science, ο Nicholls  προειδοποίησε ότι «η καθίζηση θέτει σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα των κτιρίων και των ζωτικών υποδομών και επιδεινώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τις πλημμύρες, ιδιαίτερα στις παράκτιες πόλεις όπου ενισχύει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας». Η καθίζηση κοστίζει ήδη στην Κίνα πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια γιουάν, που είναι περίπου 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφερε το Reuters.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Κίνα.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή περίπου 2,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, γης σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να υποχωρήσουν, με την Ινδονησία μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο.

Τμήματα των ΗΠΑ έχουν επίσης υποφέρει από το πρόβλημα, με περισσότερα από 17.000 τετραγωνικά μίλια γης σε 45 πολιτείες να επηρεάζονται άμεσα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Σύμφωνα με το USGS, πάνω από το 80% των εντοπισμένων περιπτώσεων καθίζησης στις ΗΠΑ οφείλονται στην εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων. «Η αυξανόμενη ανάπτυξη των χερσαίων και υδάτινων πόρων απειλεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα καθίζησης και να δημιουργήσει νέα», προσθέτει.