Αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούμε να διασκεδάσουμε με τα παιδιά ή τους φίλους μας, λερώνοντας τα χέρια μας, και δημιουργόντας πίτες από λάσπη για να βοηθήσουμε απειλούμενα πουλιά, όπως τα χελιδόνια και τα γλαρόνια, ώστε να τους παρέχουμε αρκετή λάσπη για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Καθώς προβλέπεται επερχόμενος καύσωνας, ο οποίος συμπίπτει με την επιστροφή των αποδημητικών πουλιών στη χώρα μας για να αναπαραχθούν, και πολλά από αυτά τα πουλιά έχουν διανύσει χιλιάδες μίλια για να φτάσουν μέχρι εδώ, οι οικολόγοι ανησυχούν ότι το έδαφος σκληραίνει τόσο πολύ που μπορεί να τα εμποδίσει να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Αφήνοντας έξω μπολάκια με λάσπη αναμεμειγμένη με νερό ή δημιουργώντας μικρές λακκούβες στον κήπο, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τα μικρά αυτά πετούμενα. Είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτά τα πουλιά αφού έχουν πετάξει από την Αφρική μέχρι τις ακτές μας. Επιπλέον, το να φτιάχνεις λίγη «λασπόπιτα» είναι μια διασκεδαστική διαδικασία για το Σαββατοκύριακο.

Η τοποθέτηση πιάτων με φρέσκο νερό θα προσφέρει επίσης νερό για τα διψασμένα πτηνά και για το μπάνιο των πουλιών. Τα χελιδόνια -που χρειάζονται την περισσότερη λάσπη για την κατασκευή φωλιών- μπορούν να αναμείξουν μόνα τους νερό με χώμα, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζουν με υλικά όπως χόρτο, φτερά και φυτικές ίνες για να φτιάξουν μικρές φωλιές κάτω από τις στέγες των σπιτιών.

Οι πληθυσμοί των γλαροπουλιών έχουν μειωθεί κατά 58% από το 1995. Το να τους παρέχουμε τη λάσπη που χρειάζονται είναι μεγάλη διευκόλυνση για αυτά τα πουλιά. Είναι σαν να παίρνεις μια έτοιμη πίτσα σε αντίθεση με το να πρέπει να βγεις έξω και να πάρεις όλα τα συστατικά και να προσπαθήσεις να την μαγειρέψεις μόνος σου.

Οι λασπόπιτες δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστές, αλλά ούτε και πολύ στεγνές. Καλό είναι να τις ελέγχουμε μερικές φορές την ημέρα για να βεβαιωθούμε ότι είναι ακόμα αρκετά υγρές. Είναι καλό να αφήνουμε στα πουλιά νερό και λάσπη κάθε χρόνο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ειδικά αν το έδαφος είναι ξηρό, επειδή αυτή είναι μια πολύ απαιτητική εποχή του χρόνου για αυτά.

Φέτος ορισμένα αποδημητικά πουλιά έφτασαν πολύ πιο αργά επειδή υπήρχαν επίμονοι ανατολικοί και βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι τα δυσκόλεψαν να πετάξουν προς τον Βορρά. Σύμφωνα με την Μετεωρολογικής Υπηρεσία, οι θερμοκρασίες φέτος είναι αρκετούς βαθμούς πάνω από το επίπεδο που θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή του έτους.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 τα μεταναστευτικά πουλιά έχουν υποφέρει από την απώλεια θέσεων για φωλιές, ειδικά στο κέντρο των μητροπόλεων, καθώς πολλά παλιά κτίρια ανακαινίζονται, αλλά και από την μείωση του πληθυσμού των εντόμων – της τροφής τους. Μια μελέτη αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2004.

Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και κουτιών για την παροχή περισσότερων ευκαιριών εύρεσης καταφυγίου αυτών των πουλιών. Επίσης πολύ βοηθητικό γι’ αυτά είναι η δημιουργία κήπων ευνοϊκών για τα έντομα.

Γενικότερα, χρειαζόμαστε οικοδομικούς κανονισμούς που να επιβάλλουν χώρους για τους γλαρόνια και τα χελιδόνια, και να διασφαλίσουμε ότι τυχόν κουτιά φωλιάσματος αναφέρονται κατάλληλα σε πιο δροσερούς και σκιερούς τοίχους με βόρειο ή ανατολικό προσανατολισμό.

Δεδομένου ότι η απώλεια της αφθονίας των εντόμων είναι πιθανό να επηρεάζεται έντονα από το τεχνητό φως τη νύχτα, τότε μπορούμε όλοι μας να καταβάλλουμε προσπάθεια, όπου είναι δυνατόν, να σβήνουμε τα φώτα, σώζοντας τα έντομα, τους θηρευτές τους και εξοικονομώντας τους λογαριασμούς ενέργειας. Πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε το σκοτάδι από τον κόσμο της φύσης.