Αν και η διαδικασία ελέγχου από τρίτη αρχή είναι εδώ και καιρό μέρος της λειτουργίας του Facebook, γεγονός που βοηθάει στην επισήμανση και στην μείωση διακίνησης παραπληροφόρησης που κοινοποιείται, είναι γνωστό ότι αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για εν ενεργεία πολιτικούς. Το CNN πρόσφατα έλαβα ένα εσωτερικό σημείωμα από τη Meta που επιβεβαίωνε ότι αυτή η πολιτική θα ισχύσει κανονικά και για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις 15 Νοεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στις πολιτικές επαλήθευσης γεγονότων η Μeta δηλώνει ότι οι αναρτήσεις και οι διαφημίσεις από πολιτικούς δεν πρέπει να ελέγχονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Η προσέγγισή μας βασίζεται στη θεμελιώδη πίστη του Facebook στην ελεύθερη έκφραση, τον σεβασμό της δημοκρατικής διαδικασίας και την πεποίθηση ότι, ειδικά σε ώριμες δημοκρατίες με ελεύθερο Τύπο, ο πολιτικός λόγος είναι ο πιο προσεκτικός λόγος που υπάρχει», έγραψε η Meta. «Κρίνουμε ότι περιορίζοντας τον πολιτικό λόγο θα αφήναμε τους ανθρώπους λιγότερο ενήμερους για το τι λένε οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τους και θα κάναμε τους πολιτικούς λιγότερο υπεύθυνους για τα λόγια τους».

«Αυτό συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις λέξεις που λέει ένας πολιτικός αλλά και φωτογραφίες, βίντεο ή άλλο περιεχόμενο που επισημαίνεται με σαφήνεια ότι δημιουργήθηκε από τον πολιτικό ή την εκστρατεία του», αναφέρει η σελίδα, συνεχίζοντας να ορίζει τον «πολιτικό» ως  τους υποψήφιους για αξίωμα, τους κατέχοντες αιρετές θέσεις και τους διορισμένους.

«Στο PolitiFact, ήμασταν πολύ συνεπείς – πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να είναι κατάλληλοι για έλεγχο δεδομένων, ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Aaron Sharockman, ο εκτελεστικός διευθυντής του PolitiFact. «Χτίζει εμπιστοσύνη με τους χρήστες, τους θεατές και τους αναγνώστες και τελικά κάνει τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων πιο διαφανή και δίκαιη».

Η  Μέτα τόνισε τη διάκριση μεταξύ των πολιτικών που μοιράζονται ή περιλαμβάνουν περιεχόμενο που έχει επισημανθεί ως ψευδές και των δηλώσεων των ίδιων των πολιτικών.

«Όταν ένας πολιτικός μοιράζει ένα συγκεκριμένο κομμάτι περιεχομένου — π.χ. έναν σύνδεσμος προς ένα άρθρο, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία που δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο που έχει ήδη αποσυρθεί από Facebook — θα υποβιβάσουμε αυτό το περιεχόμενο, θα εμφανίσουμε μια προειδοποίηση και θα απορρίψουμε τη συμπερίληψή του στις διαφημίσεις. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τον ισχυρισμό ή τη δήλωση του ίδιου του πολιτικού», έγραψε η Μέτα.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι γελοίο να επιτρέπουμε στους πολιτικούς να παρακάμπτουν τους κανόνες που στοχεύουν στη διάδοση παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Alex Mahadevan, διευθυντής του MediaWise, ενός μη κομματικού εκπαιδευτικού προγράμματος για την ειδησεογραφία στο The Poynter Institute. «Αλλά όταν επιτρέπεται στους υποψηφίους να παρακάμπτουν τους ελέγχους δεδομένων, το MediaWise γεμίζει το κενό διδάσκοντας σε εφήβους, σε ηλικιωμένους, ισπανόφωνους – οποιονδήποτε – πώς να εντοπίζουν ψευδείς ή παραπλανητικές δημοσιεύσεις, να κάνουν αντίστροφες αναζητήσεις εικόνων – να είναι ο δικός τους ο έλεγχος των δεδομένων».

Εκτός από την πολιτική του Facebook, το Twitter μειώνει επίσης το περιεχόμενο ορισμένων χρηστών, αλλά επιπλέον απαιτεί να υπάρχουν «άμεσες και σοβαρές» επιπτώσεις από τη διάδοσή του. «Ανάλογα με την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης off ine, περιορίζουμε την ενίσχυση παραπλανητικού περιεχομένου ή το αφαιρούμε από το Twitter εάν οι συνέπειες offline μπορεί να είναι άμεσες και σοβαρές», αναφέρει η πολιτική παραπληροφόρησης του Twitter.