Ο Elon Musk δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος CEO που λαμβάνει αυστηρές επιστολές αυτή την εβδομάδα από τον Thierry Breton, τον επίτροπο ρυθμιστικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από μια παρόμοια επιστολή προς τον Elon Musk, ο Breton δημοσίευσε εχθές μια μονοσέλιδη αλληλογραφία, όπως αναφέρει το CNBC, που έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg, δίνοντας στον ιδρυτή του Facebook 24 ώρες για να απαντήσει. Η επιστολή αναγνωρίζει τους τομείς στους οποίους έχει βελτιωθεί το περιεχόμενο της Meta, αλλά εκφράζει ανησυχίες για την παραπληροφόρηση (συμπεριλαμβανομένων των deepfakes) στις κοινωνικές πλατφόρμες της εταιρείας, καθώς ο αιματηρός πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται.

«Υπό το πρίσμα ορισμένων σοβαρών πρόσφατων εξελίξεων, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις ακριβείς υποχρεώσεις σχετικά με τη μετριοπάθεια του περιεχομένου σύμφωνα με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες», έγραψε ο Breton στην επιστολή. «Πρώτον, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, βλέπουμε ένα κύμα παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης να διαδίδεται στην ΕΕ μέσω ορισμένων πλατφορμών», έγραψε ο Breton.

«Θα σας ζητούσα να είστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσετε την αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες της DSA σχετικά με τους όρους παροχής υπηρεσιών, σχετικά με την απαίτηση για έγκαιρη, επιμελή και αντικειμενική δράση μετά από ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ και σχετικά με την ανάγκη για αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριοπάθειας», έγραψε ο επίτροπος. «Σας καλώ επειγόντως να διασφαλίσετε ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά».

Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) απαιτεί από εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta, να ελέγχουν και να αφαιρούν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Ο νόμος, που ψηφίστηκε το 2022, επιβάλλει στις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να έχουν μέτρα πρόληψης κακόβουλου περιεχομένου. Η ΕΕ μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα ύψους έως και 6% των συνολικών εσόδων των εταιρειών που παραβιάζουν τη νομοθεσία, αρκετά ώστε να χρησιμεύσει αποτελεσματικά ως “μαστίγιο” κατά των Big Tech εταιρειών.

Ο Breton αναγνώρισε τις βελτιώσεις της Meta σε ορισμένους τομείς. «Σημειώσαμε τα βήματα που έκανε η Meta για την αύξηση των μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων ενόψει των πρόσφατων εκλογών στη Σλοβακία -όπως η αυξημένη συνεργασία με τις ανεξάρτητες αρχές, οι βελτιώσεις στους χρόνους απόκρισης και ο αυξημένος έλεγχος των γεγονότων», αναφέρεται στην επιστολή.

Ωστόσο, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα deepfakes και άλλο ψηφιακά αλλοιωμένο περιεχόμενο με πιθανές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. «Έχουμε επίσης λάβει γνώση αναφορών για σημαντικό αριθμό deepfakes και παραποιημένου περιεχομένου που κυκλοφόρησαν στις πλατφόρμες σας και μερικά εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο», έγραψε ο Breton. «Σας υπενθυμίζω ότι η DSA απαιτεί να λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη ο κίνδυνος ενίσχυσης πλαστών και παραποιημένων εικόνων και γεγονότων που παράγονται με σκοπό να επηρεάσουν στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού».

Ο Breton ζήτησε από τον Zuckerberg να επικοινωνήσει με την ομάδα του επιτρόπου «χωρίς καθυστέρηση» σχετικά με τις λεπτομέρειες των μέτρων που έχει λάβει η εταιρεία για τον μετριασμό των deepfakes και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

«Η ομάδα μου θα επανέλθει σύντομα με συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με ορισμένα άλλα ζητήματα συμμόρφωσης με την DSA που χρήζουν άμεσης προσοχής», έκλεισε η επιστολή. «Η DSA είναι εδώ για να προστατεύει την ελευθερία του λόγου από αυθαίρετες αποφάσεις και ταυτόχρονα να προστατεύει τους πολίτες και τις δημοκρατίες μας».

Πηγή: Engadget