Ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο κάποιος αστειεύτηκε για την κλοπή της Μόνα Λίζα έχει γίνει viral, προκαλώντας σύγχυση σε πολλοί κόσμο που υπέθεσε ότι ήταν αλήθεια.

Το εν λόγω TikTok, το οποίο δημοσιεύτηκε από έναν χρήστη με το όνομα @narvanator, δείχνει μια σειρά από αυτοκίνητα της αστυνομίας που περνούν από την Αψίδα του Θριάμβου. «POV: είσαι στο Παρίσι όταν έχει κλαπεί η Μόνα Λίζα», γράφει η περιγραφή

Το βίντεο αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες και μέχρι στιγμής το έχουν δει πάνω από 9 εκατομμύρια φορές, αποσπώντας 1,9 εκατομμύρια likes από τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας.

@narvanator

Grus been at it again!! #fyp #fypシ #paris #paristiktok #monalisa #stolen #gru #despicableme

♬ original sound – Narvanator

Στη συνέχεια, ο @narvanator επανέλαβε το αστείο, εμφανιζόμενος σε ένα επόμενο TikTok βίντεο, στο οποίο εξήγησε ότι είχε επισκεφτεί το Λούβρο με τους φίλους του. «Έφυγε», είπε. «Η Μόνα Λίζα έχει φύγει. Μιλήσαμε με το προσωπικό εκεί και δεν μπορούν να πουν τίποτα».

@narvanator

Replying to @xXKhadijahXxR PART 2: Updates on the current sitch #fyp #fypシ #paris #paristiktok #monalisa #stolen #update #gru #despicableme

♬ original sound – Narvanator

Αλλά η Μόνα Λίζα, στην πραγματικότητα, δεν έχει εξαφανιστεί— το διασημότερο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι παραμένει στο Λούβρο, όπου εκτίθεται εδώ και τόσα χρόνια. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν αναφορές για κλοπή του πίνακα.

Υπήρξε, φυσικά, μια φορά που η Μόνα Λίζα όντως εκλάπη. Αυτό συνέβη το μακρινό 1911, όταν ο Vincenzo Peruggia, ένας Ιταλός τεχνίτης, εργάστηκε με άλλους δύο για να κλέψουν τον πίνακα και να τον φέρουν πίσω στην πατρίδα του. Είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει σε έναν έμπορο από τη Φλωρεντία και δεν τα κατάφερε. Τελικά συνελήφθη και εξέτισε έξι μήνες στη φυλακή για την κλοπή.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Μόνα Λίζα δέχτηκε πολλές φορές επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου έτους, όταν ένας άντρας -μεταμφιεσμένος σαν ηλικιωμένη γυναίκα- της πέταξε μια τούρτα, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Αντλώντας έμπνευση από το αρχικό TikTok, ορισμένοι χρήστες αστειεύτηκαν ότι το φάντασμα του Peruggia «ξαναχτύπησε», φέρνοντας τον πίνακα πίσω στην Ιταλία. Ένας χρήστης δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του μπροστά από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη, παριστάνοντας τον συλλέκτη που μόλις έλαβε ένα τηλεφώνημα από έμπορο για τη Μόνα Λίζα.

Όσο για τον @narvanator, συνέχισε το τρολλάρισμα, δημοσιεύοντας άλλο ένα βίντεο, στο οποίο διαγράφει το “MONA LISA GETS STOLEN” (Η Μόνα Λίζα εκλάπη) από την κάρτα του μπίνγκο του 2023.