Με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας του ευρωπαίου καταναλωτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μελέτη για την ασφάλεια των προϊόντων, στο πλαίσιο της καμπάνιας CASP 2021 – ΣΔΑΠ 2021 «Συντονισμένες Δράσεις για την Ασφάλεια των Προϊόντων».

Συνολικά, 233 από τα 627 προϊόντα που υποβλήθηκαν σε δοκιμές, δεν πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις απαιτήσεις που καθορίστηκαν στα σχέδια δοκιμών.

Πρόκειται για παιδικά παιχνίδια (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και συμβατικά), βρεφικά ριλάξ και κούνιες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά και είδη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Μεταξύ αυτών:

  • 89 προϊόντα εκτιμήθηκαν ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους
  • 31 υψηλό κίνδυνο
  • 25 μέτριο κίνδυνο
  • 123 χαμηλό κίνδυνο

Το πρόγραμμα ΣΔΑΠ 2021 περιλάμβανε πέντε Δράσεις ανά Προϊόν (ΔΑΠ) και πρόκειται για δράσεις που επικεντρώνονται στις δοκιμές συγκεκριμένων προϊόντων.

Οι κατηγορίες προϊόντων που υποβάλλονται σε δοκιμή στο πλαίσιο των ΔΑΠ επελέγησαν από τις αρχές εποπτείας της αγοράς, ενώ τον συντονισμό τους ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι έδειξε η μελέτη για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων

Η μελέτη περιλαμβάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία υποβλήθηκαν σε σχετική εξέταση/δράσεις. Μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε πως δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας:

  • πάνω από 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια
  • 3 στα 10 κράνη για ποδήλατα, τροχοσανίδες κλπ
  • 1 στα 2 βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

Κράνη για ποδήλατα, τροχοσανίδες, αξεσουάρ και ρούχα υψηλής ορατότητας

Στην παραπάνω κατηγορία υποβλήθηκαν σε δοκιμές συνολικά 131 προϊόντα και από αυτά το 31% (σχεδόν τα 3 στα 10) βρέθηκε πως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και ηλεκτρονικά υγρά

Εξετάστηκαν 169 προϊόντα και το 19% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις (σχεδόν τα 2 στα 10).

Βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

Εξετάστηκαν 105 προϊόντα (68 βρεφικά ρηλάξ και 37 κούνιες για μωρά) και το 49% (το 1 στα 2) δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ηλεκτρικά παιχνίδια, τηλεχειριζόμενα, με λέϊζερ κλπ

Στην κατηγορία αυτή εξετάστηκαν συνολικά 130 προϊόντα και βρέθηκε πως το 25% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις και το 75% τις πληρούσε.

Παιδικά παιχνίδια – Ποια μέτρα ελήφθησαν για τα ακατάλληλα προϊόντα

Στην κατηγορία «Παιδικά Παιχνίδια», από τα 92 προϊόντα που εξετάστηκαν βρέθηκε πως το 84%, δηλαδή περισσότερα από 8 στα 10, δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας.

Έτσι, οι αρμόδιοι ανάγκασαν τις εταιρίες που τα προωθούσαν να αποσύρουν τις καταχωρήσεις από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών, στις 74 από τις 92 εξεταζόμενες περιπτώσεις.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα εδώ

Πηγή: iatropedia.gr