Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σητείας ζητά από τους πολίτες της Σητείας να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνουν από κοινού οι φορείς οι επαγγελματικές οργανώσεις το εργατικό κέντρο ο σύλλογος φίλων του Νοσοκομείου Σητείας ο Σύλλογος εργαζόμενων του Νοσοκομείου, διαδηλώνοντας για την υποβάθμιση του νοσοκομείου Σητείας το οποίο σύμφωνα με το Σύλλογο εργαζόμενων οδηγείται στο κλείσιμο.

Η ανακοίνωση  του Δήμου Σητείας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας:

«Την Δευτέρα 18/9 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας εκδηλώσεις
διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση και υποβάθμιση κλινικών του Νοσοκομείου Σητείας.
Καλούμε όλους τους συνδημότες να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά, απαιτώντας την
πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του
Νοσοκομείου Σητείας.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από συντονιστική επιτροπή.
Η παρουσία όλων είναι επιβεβλημένη.

Σε κατάληψη προχώρησαν σήμερα τόσο οι μαθητές του Γενικού  Λυκείου όσο και του ΕΠΑΛ Σητείας «διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην υγεία. Ενώνουν τις φωνές τους με ολόκληρη την τοπική κοινωνία και αγωνίζονται  για να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας. Για να έχει μέλλον ο τόπος τους, η ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους, των φίλων τους», όπως δηλώνουν οι ίδιοι.

Στην ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή για τις σημερινές κινητοποιήσεις αναφέρει.

«1) Στις 11:00 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή παραδίδει ψήφισμα με τα αιτήματά μας στη διοίκηση του Νοσοκομείου, στην 7-ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας

2) Στις 5:00 το απόγευμα ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΗΤΕΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

και

3) Και στις 6:30 το απόγευμα,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΑΡΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Δηλώνουμε ότι εάν η κυβέρνηση δείξει αδιαλλαξία, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν ΑΜΕΣΑ και σε υψηλότερους τόνους.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ»

Σύμφωνα με το kriti24.gr, η Συντονιστική Επιτροπή για το νοσοκομείο Σητείας συνεδρίασε το Σάββατο 9/9/2023 και αποφάσισε τα εξής:

«Η κατάσταση του νοσοκομείου μας στη παρούσα φάση, λόγω υποστελέχωσης κυρίως από γιατρούς αλλά και νοσηλευτές, είναι τραγική.

Θεωρούμε, ότι υπάρχει σκοπιμότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και η υποβάθμιση αυτή είναι στοχευμένη με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας.

Αυτό αποδεικνύεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων της κυβέρνησης όταν αναφέρονται στον υγειονομικό χάρτη του Νομού.

Ο Δήμος μας διαθέτει σπουδαίες υποδομές, Αεροδρόμιο, Λιμάνι, τμήμα ΕΛΜΕΠΑ, Γεωπάρκο, φυσικά τοπία απείρου κάλλους και μοναδικής σημασίας αρχαιολογικούς χώρους και ως εκ τούτου, η προοπτική ανάπτυξης είναι τεράστια.

Δεν υπάρχει όμως καμμιά προοπτική ανάπτυξης χωρίς τις απαραίτητες παροχές υγείας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι παροχές υγείας δεν είναι απλώς προϋπόθεση της ανάπτυξης.
Είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα αποδεκτούμε καμμιά υποβάθμιση του νοσοκομείου μας.

Υιοθετούμε σε γενικές γραμμές το ψήφισμα του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου τις αποφάσεις δηλώνουμε ότι σεβόμαστε, κρίνουμε όμως ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δεν επαρκεί η θεσμική διεκδίκηση των αιτημάτων μας και είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση ώστε όλοι μαζί να αποτρέψουμε τις πολύ πιθανές τραγικές συνέπειες της υποβάθμισης του νοσοκομείου στη ζωή των πολιτών.

Η μορφή των κινητοποιήσεων και η χρονική στιγμή θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΗΤΕΙΑ 9/9/2023

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ»

Όπως αναφέρεται στο ekriti.gr, η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας έχει απομείνει μόνο με μία Παθολόγο που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει ενώ με έναν Παθολόγο έχει απομείνει και η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Στις 5:00 το απόγευμα θα κλείσουν προειδοποιητικά τον ΒΟΑΚ προς Άγιο Νικόλαο και στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή Πλατανάρια.

Ενώ αρχικά ο δήμος είχε καλέσει σε κλείσιμο των σχολείων σήμερα, τελικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Σητεία, καθώς ανακλήθηκε, όπως έγινε γνωστό, η απόφαση του Δημάρχου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατοίκων και φορέων της Σητείας που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου της περιοχής.

Στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:

«Μετά την απόφαση  Δημάρχου για κλείσιμο των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, ως ένδειξη συμπαράστασης στο συλλαλητήριο που οργανώνεται για το Νοσοκομείο Σητείας, σε επικοινωνία του Δήμου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι η σχετική απόφαση είναι παράνομη και καταχρηστική και επισύρει πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες.

Ως εκ τούτου η ανωτέρω απόφαση ανακαλείται παρά την πρόθεση της δημοτικής αρχής για ενίσχυση του συλλαλητηρίου».