Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Καταδικάζουμε τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες αποτελούν μια ακόμα παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789». 

Όπως πρόσθεσε, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στο έδαφος, οι ενέργειες αυτές, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στην βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μπουλντόζες εκτελούν εργασίες στο παραλιακό μέτωπο, στο σημείο μπροστά από το ιστορικό ξενοδοχείο King George και μέχρι την περιοχή στην οποία βρίσκεται η πολυκατοικία Ωκεανία.  Πρόκειται για περιοχή μήκους 600 μέτρων, που ήταν προσβάσιμη στο κοινό αλλά όχι με ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπως τώρα.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2020 το ψευδοκράτος άνοιξε τμήμα της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Χρυσή Ακτή, όπου επιτρέπεται η είσοδος σε όλους.