Στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη ανοιχτών, προσβάσιμων δημόσιων χώρων για όλους, το ΙΣΝ ανακοινώνει δωρεά ύψους $ 26 εκατομμυρίων στο Obama Foundation για τη δημιουργία του Obama Presidential Center.

Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς ( $ 25 εκατομμύρια) θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή χώρου με την ονομασία Democracy in Action Lab (DIAL), με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και ενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους $ 1 εκατομμυρίου, θα διατεθεί για την υλοποίηση του Leaders Program (Πρόγραμμα Ηγετών) του Obama Foundation, με αποστολή την έμπνευση, ενδυνάμωση και διασύνδεση ηγετικών προσωπικοτήτων από διαφορετικές περιοχές του κόσμου για την επιτάχυνση της δημιουργίας διαρκών, θετικών αλλαγών στις εκάστοτε κοινότητές τους και σε όλο τον κόσμο.

Στη συζήτηση του Barack Obama με τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του SNF Nostos 2023 του ΙΣΝ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έγινε αναφορά στην υποστήριξη του ΙΣΝ για τη δημιουργία του DIAL, καθώς και στους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών. Το ΚΠΙΣΝ φιλοξένησε πρόσφατα μια σειρά εκδηλώσεων του Leaders Program του Obama Foundation, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερους από εκατό ηγέτες ως επιστέγασμα της συμμετοχής τους στο πεντάμηνο πρόγραμμα.

«Χρειάζεται φαντασία και θάρρος για να δημιουργηθούν ουσιαστικοί δημόσιοι χώροι διαλόγου και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι σε αυτήν την περίοδο πόλωσης και διχασμού που ζούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι χώροι είναι φιλόξενοι και προσβάσιμοι σε όλους. Το Obama Presidential Center επιτελεί αυτό το έργο με την αφοσίωση που του αρμόζει, οραματιζόμενο ένα νέο πρότυπο δημόσιου χώρου με έδρα το νότιο Σικάγο για την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Όλοι μας στο ΙΣΝ είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

«Χάρη στη γενναιοδωρία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του Obama Presidential Center δημιουργούμε μια “μόνιμη στέγη”, έναν χώρο συνάντησης για νέες ηγετικές προσωπικότητες στη Νότια Πλευρά του Σικάγο», δήλωσε ο Barack Obama.

«Το DIAL θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο κοινοτικό κέντρο, όπου νέοι από όλο τον κόσμο θα μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή τις ιδέες τους. Διότι η πρόοδος εξαρτάται από την αφοσίωση των ηγετών σε αξίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και βελτίωση της δημοκρατίας».

«Τo Democracy in Action Lab (DIAL) θα εκπροσωπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που προσφέρουμε ως Ίδρυμα, “μετακινώντας” τους ανθρώπους από την ελπίδα στη δράση, με σκοπό την υποστήριξη της ενίσχυσης της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Obama Foundation, Valerie Jarrett.

«Είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υποστήριξή του στο πρόγραμμα ηγεσίας του Obama Foundation και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας, επενδύοντας στην επόμενη γενιά ηγετών».

Το DIAL θα φιλοξενεί συναντήσεις, εργαστήρια, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για ανερχόμενους ηγέτες από όλο τον κόσμο. Ο χώρος σχεδιάζεται με γνώμονα την ευελιξία, ώστε να μπορεί να στεγάσει και εξυπηρετήσει πλήθος δράσεων και χρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει πληθώρα έργων, που αποσκοπούν στην ενίσχυση του πολιτισμένου, δημοκρατικού διαλόγου πέραν από ιδεολογικές διαφορές, στην ενδυνάμωση του ρόλου του ενεργού πολίτη, καθώς και στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων.

Ενδεικτικά, το ΙΣΝ έχει στηρίξει το Stavros Niarchos Foudation (SNF) Agora Institute στο Johns Hopkins University, που συγκεντρώνει επαγγελματίες και ερευνητές από τομείς, όπως της πολιτικής επιστήμης, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, για να προωθήσει τον ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο στο ευρύ κοινό. Παράλληλα στηρίζει και το SNF Paideia Program στο University of Pennsylvania, που οραματίζεται μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση, με σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών, δημοκρατικών πολιτών.

Η Πρωτοβουλία SNF Ithaca Initiative στη Σχολή Biden του University of Delaware καλλιεργεί την ανάπτυξη θεμελιωδών δεξιοτήτων που βοηθούν τους φοιτητές να εξελιχθούν σε ενεργούς, δημοκρατικούς πολίτες με τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε υγιή και πολιτισμένο διάλογο. Παράλληλα, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το Tallberg Foundation προσπαθεί να εντοπίσει ηγετικές προσωπικότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πραγματικών και κρίσιμων προβλημάτων της ανθρωπότητας, προσφέροντας τον κατάλληλο χώρο για την ανταλλαγή ιδεών, όπως ενδεικτικά με την υλοποίηση του βραβείου ηγεσίας Tällberg-SNF-Eliasson Global Leadership Prize.

Το ΙΣΝ έχει επίσης στηρίξει και άλλα έργα, αντίστοιχα με αυτά του Obama Presidential Center, για την ανάπτυξη ανοιχτών, προσβάσιμων, δημόσιων χώρων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η δωρεά για τη Stavros Niarchos Foundation Public Library (SNFL) και συγκεκριμένα για την πλήρη ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του Κεντρικού Παραρτήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (NYPL), που είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, προσφέροντας γνώση και ευκαιρίες για αναζήτηση, προσωπική ανάπτυξη και συνεργασία.

Το Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο ΙΣΝ και στο Lincoln Center for the Performing Arts, με σκοπό την επανεξέταση και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης και αλληλεπίδρασης του κοινού σε δημόσιους, πολιτιστικούς χώρους.

Επιπλέον, το ΚΠΙΣΝ στην Αθήνα, που παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία το 2017 αποτελεί έναν ανοιχτό σε όλους, δημόσιο προορισμό που παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία με το Obama Presidential Center, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης μιας δημόσιας βιβλιοθήκης εντός των εγκαταστάσεών τους.

Το ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του ΙΣΝ μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα.

Το ΙΣΝ πιστεύει ότι το Obama Presidential Center θα εξελιχθεί σε ένα μέρος, όπου οι επισκέπτες θα αισθάνονται οικειότητα, και που θα μπορούν να το κάνουν «δικό τους», υπενθυμίζοντάς τους το πραγματικό νόημα της δημοκρατικής συμμετοχής. Η εμπειρία μας από το ΚΠΙΣΝ δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομιλία του Barack Obama το 2016, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνούς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του.

 

Πηγή: Stavros Niarchos Foudation (SNF), ΑΠΕ-