Επηρεασμένος από τον Δανοαμερικάνο φωτογράφο Jacob Riis που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1914, ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης θέλει να δείξει στο κοινό πώς ζει «Το Άλλο Μισό». «Ο Jacob Riis δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών με μετανάστες οι οποίοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη Νέα Υόρκη, γύρω στο 1890. Μέσω της δουλειάς του επηρέασε τόσο την κοινή γνώμη ώστε να αντιληφθεί πώς επιβιώνει το άλλο μισό της κοινωνίας. Από αυτόν εμπνεύστηκα, ουσιαστικά για να μπορέσουμε να δούμε κι εμείς το άλλο μισό στις μέρες που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μετανάστες που τρομαγμένοι περνάνε ή και πεθαίνουν στα σύνορα, μέσα από το υλικό 15 χρόνων» δήλωσε ο φωτορεπόρτερ.


Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Μουτάφης έχει καλύψει τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κίεβο και καλύπτει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει αποστολές στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική. Τα τελευταία χρόνια καταγράφει με την κάμερα του την μετανάστευση, εστιάζοντας τον φακό στις επικίνδυνες ευρωπαϊκές διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες για να περάσουν τα άκρα, δηλαδή τα σύνορα των κρατών, που φυσικά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.

«Το Άλλο Μισό», που στα αγγλικά αποδίδεται «The Other Half», βραβεύτηκε με το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 24o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος, 2022). «Θέλησα να φέρω στην επιφάνεια ιστορίες που γνωρίζουμε μόνο αποσπασματικά, ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν ανώνυμοι, και που όλες μαζί εν τέλει αφηγούνται τις πολιτικές γύρω από τη σύγχρονη μετανάστευση» εξηγεί ο φωτορεπόρτερ, του οποίου η δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα όπως το TIME, η Liberation, η BILD, το περιοδικό New Yorker, το CNN και το BCC μεταξύ πολλών άλλων.

Η κάμερα φτάνει σε σημεία απρόσιτα, καταγράφει ιστορίες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια σε 72 λεπτά με σκηνές που φέρνουν τον θεατή αντιμέτωπο με μια άλλη αλήθεια, από την οποία δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα μακριά. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του δημοσιογραφικού οργανισμού iMedD, στο πλαίσιο του 3ου κύκλου iMEdD incubator.

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης θα βρίσκεται στον κινηματογράφο Δαναό, ώστε μετά την προβολή να ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δείτε τo trailer του ντοκιμαντέρ: