Η περασμένη εβδομάδα ήταν ξεχωριστή για την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, καθώς ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των μελών του Εκστρατευτικού Σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZAC) και της υπηρεσίας τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 25 Απριλίου, η Πρέσβης της Αυστραλίας Alison Duncan πραγματοποίησε τελετή για την Ημέρα των ANZAC (ANZAC Day) στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο στον Άλιμο, όπου αναπαύονται και μνημονεύονται 584 Αυστραλοί και 731 Νεοζηλανδοί που έκαναν την υπέρτατη θυσία υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ και ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λάσκαρης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πολλοί πρέσβεις, καθώς και μέλη συλλόγων Ελληνο-Αυστραλών και Ελληνο-Νεοζηλανδών και ενώσεων παλαίμαχων και αποστράτων.

Η Πρέσβης της Αυστραλίας απέτισε ιδιαίτερο φόρο τιμής στους ANZAC που υπηρέτησαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στον Κρητικό λαό που τους προσέφερε καταφύγιο και τους προστάτευσε διατρέχοντας μεγάλο προσωπικό κίνδυνο.

Στις 26 Απριλίου, η Πρέσβης και ο Βοηθός Ακόλουθος Άμυνας Michael Kirby συμμετείχαν στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των πεσόντων της Εκστρατείας της Καλλίπολης που συνδιοργάνωσαν στη Λήμνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λήμνου.

50.000 ANZAC πέρασαν από τη Λήμνο, η οποία αποτέλεσε ορμητήριο για την εκστρατεία της Καλλίπολης, από τον Μάρτιο του 1915 έως και τον Ιανουάριο του 1916. Πολλές χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες νοσηλεύτηκαν στα αυστραλιανά εκστρατευτικά νοσοκομεία και ανάρρωσαν στα στρατόπεδα ανάπαυσης που είχαν δημιουργηθεί στο νησί.

Η Πρέσβης, μαζί με ανώτατους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, τίμησαν τους 148 Αυστραλούς στρατιώτες και τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που αναπαύονται στα κοινοπολιτειακά κοιμητήρια του Ανατολικού Μούδρου και του Πορτιανού στο νησί.

Το Μονοπάτι Μνήμης της Λήμνου που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Αυστραλίας με την πολύτιμη στήριξη του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λήμνου, της Ιεράς Μητρόπολης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, όπως και των κατοίκων της Λήμνου και ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας, θα αποτελεί ένα μόνιμο μνημείο προς τιμήν της υπηρεσίας και της θυσίας των ANZAC στη Λήμνο, καθώς και του ιατρικού προσωπικού της Αυστραλίας. «Το Μονοπάτι θα αποτελεί ακόμη έκφραση ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας προς τους κατοίκους της Λήμνου που υποδέχθηκαν όσους και όσες υπηρέτησαν τότε στις δυνάμεις μας και που, μέχρι σήμερα, διατηρούν τη μνήμη τους ζωντανή», δήλωσε η Πρέσβης.

Η Πρεσβεία της Αυστραλίας εκφράζει την εκτίμησή της προς όλους όσοι παρευρέθηκαν στις τελετές στην Αθήνα και τη Λήμνο για να τιμήσουν τους πεσόντες μας.