Υπάρχει ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να πάψουν να είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν ένα rapid test την εβδομάδα καθώς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως πιθανότατα θα σταματήσει το μέτρο.

Υπενθυμίζεται πως μετά την παράταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο μέτρο, θα ισχύσει μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης στο Real Fm, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα «θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, «Αυτό βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους. Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι ο ανεμβολίαστος εάν νοσήσει ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου».

Ποιοι θεωρούνται πλήρως ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου

Άδεια εργαζόμενου λόγω κορονοϊού

Oι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ειδική άδεια νόσησης, όταν ασθενήσουν από κορονοϊό για 5 ημέρες, αλλά και να επιδοτηθούν από τον ασφαλιστικό φορέα. Αυτό το καθεστώς θα ισχύσει έως τις 31 Ιανουαρίου του έτους 2023, μετά από την παράταση που πήρε.

Πιο συγκεκριμένη, η παρούσα απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) για παράταση της υπ’ αρ. 61579/30-06-2022 υπουργικής απόφασης και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023 με τους ειδικότερους όρους και λεπτομέρειες, που ορίζονται στην υπ’ αρ. 6924/27-01-2022, η χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό και η επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσης της εργασίας, είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, κατά την κρίση του, οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργασίμων ημερών.

Προϋπόθεση για χορήγηση ειδικής άδειας ασθενείας

Για την άσκηση του δικαιώματος χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.