Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της αμόλυβδης, με την μέση τιμή στην αντλία να έχει φτάσει στα 2,205 €/λίτρο σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 7% σε διάστημα ενός μήνα. Αντίθετα, πέφτει η τιμή στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Μεγάλη ανάσα στην τιμή φυσικού αερίου και κατά συνέπεια και στην χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει η απόφαση της Κομισιόν να αποδεχτεί τη νέα μέθοδο πληρωμής του φυσικού αερίου προς την Μόσχα.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή αγορά σημείωσε κάθετη πτώση στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είχε ανέλθει στις αρχές Μαρτίου πάνω από τα 225 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται ήδη και στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας προσδοκίες και για μείωση των λογαριασμών του ρεύματος. Η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε μάλιστα σε διάστημα ενός μήνα 6,8%.

Χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Απρίλιος: 246,60

Μάιος: 229,73

Μηνιαία Μεταβολή: – 6,8%

Αντιστρόφως όμως ανάλογη είναι η πορεία των τιμών των καυσίμων κίνησης, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τα 114 ευρώ ανά βαρέλι.

Αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής αμόλυβδης να σημειώνει υψηλό ιστορικό ρεκόρ στα 1,719 €/λίτρο και να καταγράφει αύξηση μεγαλύτερη του 5% σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Τιμές χονδρικής αμόλυβδης

17/05: 1,719 €

04/05: 1,635 €

Μεταβολή 15μέρου: + 5,1%

Εξέλιξη που αποτυπώνεται όπως ήδη διαπιστώνουμε όλοι και στις τιμές στην αντλία με την μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει φτάσει στα 2,205 €/λίτρο σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 7% σε διάστημα ενός μήνα.

Tιμές λιανικής αμόλυβδης

16/05: 2,205 €

18/04: 2,055 €

Μηνιαία Μεταβολή: +7,3%

Τα βλέμματα τώρα όλων στρέφονται:

  • Κατ’ αρχάς αύριο 18/5, στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την επέκταση των μέτρων για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους αλλά και για την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
  • Αλλά και στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί εκ νέου δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας ή πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη