Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας η πόλη ζει έντονα ένα δυναμικό πολιτιστικό καλοκαίρι με πολλές εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και δεκάδες ακόμα που έχουν προγραμματιστεί.

Το Μεγάλο Αρσενάλι, ο δημοτικός κινηματογράφος «Κήπος», το θέατρο « Μίκης Θεοδωράκης», το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το θεατράκι των Λενταριανών, η πύλη Σαμπιονάρα ο προμαχώνας Σαν – Σαλβατόρε και αλλα σημεία φιλοξενούν εκδηλώσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

«Επενδύουμε στον πολιτισμό και τις αξίες του και μέσα από στοχευμένες δράσεις αναδεικνύουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “επιστρέφουν” στην πόλη με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι μεγάλο. Οι στόχοι μας είναι τρεις. Η ανάδειξη της πολιτιστικής εξωστρέφειας παράλληλα με την ανάδειξη και συνέχιση της πολιτιστικής ιστορίας και πορείας του τόπου. Η ανάδειξη και προβολή του τοπικού στοιχείου και των καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στα Χανιά και η προσέλκυση του κοινού που όπως έχει αποδειχθεί, “διψάει” για τον πολιτισμό και τις δράσεις του σε κάθε μορφή», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος δήμου Χανίων – Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ), Γιάννης Γιαννακάκης.

Όπως ακόμα επισημαίνει, η αξιοποίηση όλων των χώρων πολιτισμού της πόλης και η ανάδειξη νέων χώρων αποτελούν βασικό σημείο της όλης προσπάθειας.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές χορού, βραδιές όπερας και κλασικής μουσικής, θεματικά φεστιβάλ, εκθέσεις φωτογραφίας και θεματικές εκθέσεις, παραδοσιακές βραδιές συνθέτουν τον κορμό των πολιτιστικών δράσεων, ενώ εκδηλώσεις φιλοξενούνται και σε άλλους χώρους που έχουν αξιοποιηθεί, όπως το Οθωμανικό λουτρό ( Χαμάμ ), στην οδό Καρτιέ.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος» που έχει ανοίξει τις πύλες του τον Ιούνιο, θα προβάλει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου 25 επιλεγμένες ταινίες, ενώ οι εκδηλώσεις στα αλλά σημεία πολιτισμού θα ξεπεράσουν τις 80.

Ήδη στην πόλη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο διεθνές φεστιβάλ βιβλίου, το 5ο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, έκθεση φωτογραφίας με έμπνευση από το μουσείο τυπογραφίας που είναι σε εξέλιξη το διεθνές φεστιβάλ χορού με συμμετοχή 80 καλλιτεχνών από 11 χώρες καθώς και το «Χανιά -Ρόκ- Φέστιβαλ».

Ακόμα, η διοργάνωση «Ανοιχτά Πανιά 2022» εξελίσσεται με 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, το φετινό καλοκαίρι αναβίωσε με παρουσιάσεις κάθε Τρίτη και η παραδοσιακή κρητική στράτα, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το επιμελητήριο και τους άλλους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ γης στο οποίο οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες.

Εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη, όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας, η Περιφέρεια και δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς οργανώνουν εκδηλώσεις όπου αναδεικνύονται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, η παραδοσιακή κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ