Νέοι και νέες δημιουργοί ηλικίας 18 έως 30 ετών, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν μονόλεπτες ταινίες σχετικές με την οπαδική βία, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου ‘Αλκη Καμπανού, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Οι δεκατρείς οι οποίες ξεχώρισαν, προβλήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία των γονιών του αδικοχαμένου νέου, Άρη και Μελίνας Καμπανού, ενώ βραβεύτηκαν οι πέντε από αυτές.

«Στην πρόσκληση που απευθύναμε πριν από μερικούς μήνες με αφορμή την τραγική δολοφονία του Άλκη, κινητοποιήθηκε μια μεγάλη μερίδα νέων να μιλήσει για σημαντικά θέματα», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης και ευχαρίστησε τους 71 νεαρούς που συμμετείχαν συνολικά, για τις όμορφες -όπως είπε- ταινίες τους.

Την αποστολή του φεστιβάλ, που είναι να βρίσκεται σε εγρήγορση και σε επαφή με την κοινωνία, να τολμά, να ευαισθητοποιεί και να κινητοποιεί εκείνους που πρέπει γύρω από τόσο σημαντικά ζητήματα, τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη, λέγοντας πως «τα τραγικά γεγονότα, όπως η δολοφονία του ‘Αλκη Καμπανού, συγκλονίζουν τη συνείδησή μας, στρέφουν το βλέμμα μας στις πιο άβολες και δυσάρεστες πτυχές της κοινωνίας, καλώντας μας να αναλάβουμε δράση. Το Φεστιβάλ λοιπόν, αποφάσισε να αναλάβει δράση με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: Μέσα από τον ίδιο τον κινηματογράφο. Θεωρήσαμε πως δεν θα υπήρχε τίποτα πιο κατάλληλο από το να δώσουμε το βήμα και τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μιλήσουν για το θέμα της οπαδικής βίας, αλλά και να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του ‘Αλκη, μέσα από τις εικόνες και τους ήχους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θανούλη.

Την ικανοποίησή τους για την τεράστια ανταπόκριση των νέων σε αυτή την πρωτοβουλία, που δίνει χαρά και ελπίδα, εξέφρασαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής που συστήθηκε για να επιλέξει αρχικά δεκατρείς ταινίες και να βραβεύσει πέντε από αυτές. «Αναζητήσαμε τις πέντε ταινίες, οι οποίες, ανεξαρτήτως τεχνικών μέσων, κατάφεραν μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα να αφηγηθούν με αρτιότητα ιστορίες, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα», αναφέρουν στο σκεπτικό τους τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γκότσης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης και η δημοσιογράφος Έλσα Ποιμενίδου. Οι βραβευμένες ταινίες είναι οι εξής: «43 Σελίδες», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανίτσα, «The Bet», σε σκηνοθεσία Ντίνου Παπαγεωργίου, «Αγόρια Λύκοι», σε σκηνοθεσία Νοέμης Βασιλειάδου, «Και εγώ έπαιζα μπάλα», σε σκηνοθεσία: Αλέξανδρου Λαγκαδινού και «’Αθλος» σε σκηνοθεσία Ευτυχίας Ιωσηφίδου. Μάλιστα το βραβείο στις πέντε ταινίες συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.000 ευρώ.

Στην χθεσινή εκδήλωση, εκτός από τις δεκατρείς ταινίες που διακρίθηκαν, προβλήθηκε και η πεντάλεπτη ταινία «Soccer as an excuse for violence» του Μάικλ Ντουκάκις, που μεταφέρει την προσωπική μαρτυρία του ηθοποιού και σεναριογράφου από την επίθεση χούλιγκαν στο Θέατρο Τέχνης, τον Φεβρουάριο του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ υποστηρίζει τη Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του ‘Αλκη, η οποία τιμά τη μνήμη του 19χρονου, υποστηρίζει τα θύματα οπαδικής βίας και αγωνίζεται για την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ