Το Μουσείο Φιλελληνισμού αφιερώνει τον Μάιο στον Αμερικανικό Φιλελληνισμό, με δωρεάν ξεναγήσεις στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του και με την εκδήλωση «Αμερικανικός Φιλελληνισμός και ανθρώπινα δικαιώματα» που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για δράσεις του Μουσείου Φιλελληνισμού (Ζησιμοπούλου 12) και της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), σε συνεργασία με το φεστιβάλ «This is Athens City Festival» του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, το κοινό έχει την δυνατότητα δωρεάν ξεναγήσεων στην έκθεση «Αμερικανικός Φιλελληνισμός» μέσα από την οποία παρουσιάζονται οι σχέσεις της Αμερικανικής με την Ελληνική Επανάσταση και η δράση σημαντικών Αμερικανών Φιλελλήνων. Η έκθεση προβάλει επίσης την επιρροή που είχε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας στον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, καταγράφεται η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα και την αρχιτεκτονική στις ΗΠΑ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η υιοθέτηση των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού αποτελεί εγγύηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της αλληλεγγύης του πολιτισμένου κόσμου, την καταδίκη των εγκλημάτων εναντίον του ανθρώπου και τη στήριξη και προστασία των θυμάτων της βαρβαρότητας» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Σ’ αυτό το πνεύμα, κινείται η εκδήλωση «Αμερικανικός Φιλελληνισμός και ανθρώπινα δικαιώματα» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φιλελληνισμού, με εκλεκτούς προσκεκλημένους από το χώρο της παιδείας, της οικονομίας και της πολιτικής. Μεταξύ αυτών ο Jacques Bouchard, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, η Κatherine Elisabeth Fleming, πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, o ιστορικός Alexander Kitroeff, καθηγητής ιστορίας στο Haverford College της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ και επισκέπτης καθηγητής στο CYA, ο ιστορικός Mark Mazower, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, μέλη του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, του Deree, του Pierce, του ALBA, του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης, κά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΕΕΦ θα ανακοινώσει τη βράβευση των καθηγητών Jacques Bouchard, Κatherine Elisabeth, Fleming Mark Mazower με το Μετάλλιο Lord Byron.

Η τελική ημερομηνία της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ