Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης, βαδίζει ολοταχώς προς τα τρία ευρώ το λίτρο χωρίς καμιά ένδειξη αποκλιμάκωσης και καίει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το ζήτημα απασχολεί την κυβέρνηση, που διευρύνει τα κριτήρια για την ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν μεγάλη παραβατικότητα στα πρατήρια καυσίμων.

Οι υψηλές τιμές φέρνουν και παράταση για ένα δίμηνο της επιδότησης για την βενζίνη μέσω του Fuel Pass. Οι σχετικές ανακοινώσεις για την στήριξη των καταναλωτών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι:

  • η αύξηση του ορίου εισοδήματος προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων,
  • η αύξηση του ποσού της επιδότησης.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΑΝΤ1 θα υπάρξει και νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, «αλλά αυτή θα ανακοινωθεί όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει».

Την ίδια ώρα η μέση τιμή της αμόλυβδης αναρριχήθηκε για πρώτη φορά πάνω από τα 2,4 ευρώ ανά λίτρο καταγράφοντας άνοδο μέσα σε ένα μήνα κοντά στο 10%. Ανάλογη πορεία διαγράφει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης καθώς η μέση τιμή πανελλαδικά έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Στην περιφέρεια και ειδικότερα στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Σε πολλά πρατήρια η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2,8 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς λιανικής οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Μία από τις αιτίες είναι ότι δεν διαφαίνεται φως στη διεθνή αγορά με τις τιμές του πετρελαίου να επιμένουν πάνω από τα 122 δολάρια το βαρέλι.

ΕΡΤ