Μετά την έρευνα που διέταξε η εισαγγελία σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου αλλά και ζητήματα διαβίωσης και διαχείρισης, φαίνεται πως έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες από παιδιά που πλέον έχουν ενηλικιωθεί και αποφασίζουν να μιλήσουν για τα όσα έζησαν.


Η κατάθεση του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση στρέφεται εναντίον ενός προβεβλημένου στελέχους της ΜΚΟ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και άλλη επίσημη καταγγελία εναντίον του.

Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέες καταγγελίες που περιγράφουν εφιαλτικές στιγμές στην Κιβωτό του Κόσμου. Τιμωρίες, φόβος, παιδική εργασία, έλλειψη φαγητού και φροντίδας, ξύλο, απομόνωση από την οικογένεια, σεξουαλική παρενόχληση είναι κάποιες από τις περιγραφές ανθρώπων που ως παιδιά έζησαν σε δομές της οργάνωσης.

Τρεις νέοι άνθρωποι μίλησαν στην Καθημερινή για τα όσα έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου. Ένας 27χρονος αναφέρει την εμπειρία του: Ο ίδιος πήγε ως παιδί θύμα κακοποίησης στην Κιβωτό. Η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ ζητιάνευε στα φανάρια.

Δουλεύαμε καθημερινά

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

Κλειδωμένοι σε ένα διαμέρισμα

Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν κι ένας παιδαγωγός, αλλά συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα».

Σεξουαλική παρενόχληση

Ακόμα περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού.

Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Δεν μας τάιζαν

Νεαρή γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια.

«Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», σημειώνει.

«Δασκάλεμα» για τα ΜΜΕ

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη στην Καθημερινή πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Απομόνωση από την οικογένεια

Τα κινητά απαγορεύονταν στις δομές και έτσι η επικοινωνία με συγγενείς ήταν δύσκολη. Ο 27χρονος καταγγέλλει όταν όταν βγήκε από την Κιβωτό του Κόσμου, η μητέρα και η αδερφή του, του είπαν πως όσες φορές είχαν προσπαθήσει να του μιλήσουν, από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν πει είτε ότι ήταν διακοπές είτε ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.

Η 20χρονη Σοφία καταγγέλλει ότι ακόμη δεν την αφήνουν να μιλήσει με τον αδερφό της, ο οποίος παραμένει σε δομή της ΜΚΟ στην Ήπειρο. Όπως καταγγέλλει, δεν την αφήνουν να του μιλήσει γιατί τη θεωρούν κακή επιρροή.

Η ίδια, επίσης, όπως και ο 27χρονος, καταγγέλουν πως αν και από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν υποσχεθεί ότι αφού ενηλικιωθούν, θα τους βοηθούσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν. Αλλά η Σοφία λέει ότι δεν της έδωσαν τίποτα και την απέλυσαν (δούλευε στη δομή ως καθαρίστρια με σύμβαση) και δεν τη βοήθησαν ούτε όταν έμεινε άστεγη.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαήλιδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχολίασε στην τηλεόραση του ANT1: «Κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν. Εφόσον γνώριζαν έπρεπε να μιλήσουν», τονίζοντας ότι υπάρχει 24ωρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Επίσης, σημείωσε πως «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την “Κιβωτό του Κόσμου”. Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο “Συνήγορος του Πολίτη”».

Ο πατήρ Αντώνιος

Ο πατήρ Αντώνιος, το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί όσο κανείς με την Κιβωτό του Κόσμου, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του, αρχικά δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί δημόσια για όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και παρέπεμπε στην ανάρτηση του Ιδρύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, πριν λίγο παρουσιάστηκε – μιλώντας στον Alpha – ιδιαίτερα μπερδεμένος και ταραγμένος, μη μπορώντας να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν οι καταγγελίες έχουν βάση. Όπως ανέφερε, δεν έχει ενημερωθεί από τις Αρχές για την υπόθεση και δήλωσε «άγνοια» τόσο για το περιστατικό, μέχρι αυτό να έρθει στη δημοσιότητα, αλλά και έλλειψη στοιχείων.

[Πληροφορίες από: Καθημερινή, Τα ΝΕΑ, Παραπολιτικά, Reader, enikos, newsit]