Σε μια εκδήλωση φωταγώγησης του κεντρικού της κτιρίου που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε πως το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και με ενεργειακό συμψηφισμό μέσω της «ενεργειακής κοινότητας Μινώα», στέλνοντας το μήνυμα πως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ξεκινάει στο νησί. Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, σταθερά προσανατολισμένη στους βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού της Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει ενεργά το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, προωθώντας τις συμμετοχικές διαδικασίες για την ενεργειακή δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης, ολοκλήρωσε την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW, με την Περιφέρεια Κρήτης ως μέλος της, να πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, διασυνδέοντας το κεντρικό της κτίριο με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού για τα επόμενα 25 χρόνια. Για αυτό το κομβικής σημασίας γεγονός, στο οποίο από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε υποστηρικτής και αρωγός, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, προτρέποντας τους πολίτες «να συμμετάσχουν σε ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι και οι τοπικές τους κοινότητες τα πολλαπλά οφέλη». Στην προσπάθεια αξιοποίησης των φυσικών πόρων, μέσω της στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «θα συνεχιστεί η προσπάθεια, δίνοντας κίνητρα και συγκεκριμένες λύσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Όπως επεσήμανε ακόμα «με βασική προτεραιότητα την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, θα υλοποιηθεί σύντομα πρόγραμμα κατάρτισης σε πολίτες κάθε ηλικίας ανεξαρτήτου ειδίκευσης, με σεμινάρια που απευθύνονται σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, εργαζόμενους στον τουρισμού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφορικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας».

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Χαρ. Γιαννόπουλου, ο οποίος εστίασε στα «πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή σε μία ενεργειακή κοινότητα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε αυτοπαραγωγό πράσινης ενέργειας και βασικό συν-διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τοπικοί βουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, μέλη της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και πλήθος κόσμου που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις ενεργειακές κοινότητες και τα πλεονεκτήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ