Χωρίς χιονοπτώσεις και χιονόστρωση ξύπνησε η Αττική το πρωί της Τρίτης, στα βόρεια τουλάχιστον προάστιά της. Με τα χιόνια να περιορίζονται τελικά στα Βίλια και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε την εξήγηση για όσα… δεν είδαμε.

Πάντως, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται επί ποδός από χθες το βράδυ, κλείνοντας δρόμους και απαγορεύοντας την κυκλοφορία φορτηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Να σημειωθεί ότι τα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν και τις επόμενες ώρες, αφού τα φαινόμενα δεν έχουν τελειώσει.

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μίλησε το πρωί για «αστοχία» όσον αφορά στα χιόνια που τελικά δεν έπεσαν από το ύψος της Κηφισιάς και βορειότερα. Όπως είπε, την ευθύνη για αυτή την «αστοχία», έχει ο μηχανισμός του Αιγαίου, το Aegean lake effect.

«Η αστοχία για την Αττική είναι πως τα χιόνια τελικά δεν ξεκίνησαν από τα υπερβόρεια, αλλά πιο πάνω. Ο μηχανισμός του Αιγαίου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία και θα ανέβαζε τα επίπεδα χιονόπτωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ανεβάζοντας τα χιόνια από τα 500 με 600 μέτρα», είπε.

Χθες, σχετικά με το φαινόμενο που θα έφερνε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής ανέφερε, «Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο, ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης».

Τι θα δούμε τις επόμενες ώρες;

Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη, προσοχή θέλει σήμερα στην Κρήτη, όπου θα χιονίσει αρκετά τις επόμενες ώρες, από τα 600 μέτρα και πάνω.

Στην Αττική μέχρι το βράδυ θα χιονίσει ξανά στα υπερβόρεια, με τα βόρεια πάντως να μην βλέπουν χιονόστρωση. Το βράδυ θα υπάρξει μία έξαρση πάντως και πάλι προς τα Βίλια.

Αττική χιόνισε
Χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 (Φωτ.: Διονύσης Πατεράκης / Eurokinissi)

Πηγή: iEidiseis