Ακολουθεί η ανακοίνωση από την ομάδα που διοργάνωσε την δράση – στο τέλος του κειμένου το βίντεο:

Επειδή από τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 2022 η πλατεία Εξαρχείων τελεί υπό καθεστώς κατοχής, κυκλωμένη από λαμαρίνες και ψηλά συρματοπλέγματα στο πλαίσιο της υποτιθέμενης ανάπλασης της περιοχής.

Επειδή ενάντια στο καθεστώς αστυνομικής βίας, καταστολής και κατ’ οίκ(ω)ν περιορισμού που έχει επιβληθεί, αγωνίζονται με κάθε τρόπο όλοι/ες όσοι/ες συνιστούν τη γειτονιά των Εξαρχείων καθώς και αλληλέγγυοι/ες με αποτέλεσμα έναν ποικιλόμορφο αγώνα.

Επειδή στη γειτονιά των Εξαρχείων χωράνε όλες οι μορφές έκφρασης και κάθε διαφορετικός τρόπος σκέψης και αυτό ακριβώς θέλουν να εξαφανίσουν, παραδίνοντάς την στην τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό.

Επειδή ζούμε μαζί, γελάμε μαζί, κλαίμε αγκαλιασμένοι/ες, μοιραζόμαστε χαρές και φόβους, χορεύουμε μαζί, εκφραζόμαστε μαζί.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα πραγματoποιήσαμε μια δράση flashmob, για να εκφράσουμε με έναν όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο την αντίδρασή μας ενάντια στα σχέδια του κράτους να εξαλείψει την ανθρώπινη παρουσία μέσα και έξω από την πλατεία και τη γειτονιά μας. Με κάθε μας συντονισμένο βήμα διεκδικήσαμε το έδαφος που μας στερούν και ενώσαμε τα χαμόγελά μας που μας δίνουν δύναμη στην καθημερινότητά μας. Σύμμαχος η τέχνη που μας έφερε κοντά σε συνδυασμό με το χαμόγελο στα πρόσωπα των περαστικών και των περίοικων.

Έφυγαν οι λαμαρίνες, Όχι. Και τότε τι κερδίσαμε;

Κερδίσαμε ο ένας τον άλλον, η μια την άλλη. Κερδίσαμε την ομορφιά της μουσικής και του χορού. Κερδίσαμε αγκαλιές, γέλιο, κουβέντες, αλληλεγγύη, συνδιαμόρφωση της δράσης, καινούργιους ανθρώπους, τη δύναμη του “μαζί”, τη διεύρυνση του ορίζοντά μας, λίγο δημόσιο χώρο, ανάσες ελευθερίας, το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, το δικαίωμα του να μην έχουμε όρια, το δικαίωμα να ζούμε ελεύθερα όπως ονειρευόμαστε.

…Η τέχνη παντού

    Τα παιδιά μέσα μας

    Τα μπαλέτα στους δρόμους

    Ο έρωτας στην επόμενη γωνία

    Τα σπίτια στα δέντρα

    Τα δέντρα στους δρόμους

    Η ομορφιά στους δρόμους

    Οι επιθυμίες μας στους δρόμους

    Εμείς; Στους τέσσερις τοίχους;

(Από το ποίημα Πειθαρχία Τέλος – Ζωή Μαγική)

Όχι, εμείς στον δρόμο, με την τέχνη, τους ανθρώπους μας και την δύναμη του μαζί!

Η συνεχεια στο επόμενο flashmob… Ποιος ξέρει; Ίσως να το βρείτε μπροστά σας στον δρόμο εκεί που πηγαίνετε στη δουλειά σας, σε μια πλατεία που θα κάθεστε να πάρετε μια ανάσα, εκεί που περιμένετε το λεωφορείο, που είστε σταματημένοι/ες στο φανάρι. Όπου το πετύχετε, μπείτε ανάμεσα στους άλλους και πάρτε μέρος σε λίγα λεπτά απρόσμενης ομορφιάς!

Μέχρι να διώξουμε τις λαμαρίνες  – Ώσπου να ανακτήσουμε το χώρο μας!

*Flashmob: ξαφνική συγκέντρωση ομάδας ανθρώπων σε δημόσιο χώρο με σκοπό την εφαρμογή μιας ασυνήθιστης δράσης η οποία κανονίζεται εκ των προτέρων και συμβαίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι δράσεις αυτές που συνήθως περιλαμβάνουν μια μορφή τέχνης (χορό, μουσική, καλλιτεχνικό δρώμενο) έχουν σκοπό να διαταράξουν την καθημερινότητα μέσω της τέχνης και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε κάποιο κοινωνικό γεγονός. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν τον εαυτό τους σε άλλο κομμάτι διαμαρτυρίας να εναντιωθούν με αυτόν τον τρόπο σε όσα συμβαίνουν.