Την άνοιξη η φύση ξαναγεννιέται, η μέρα μεγαλώνει και γίνεται πιο ζεστή, η διάθεση των ανθρώπων γίνεται θετικότερη, όπως και η συμμετοχή όλων μας σε κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις.

H εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας, που κρύβει μάλιστα οφέλη και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Άλλωστε ο εθελοντής αιμοδότης έχει την ηθική ικανοποίηση ότι βοηθά να σωθεί μια ζωή, κάνει το χρέος του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και συμβάλει στο να υπάρχει επάρκεια αίματος. Την ίδια ώρα όμως βοηθά και τον οργανισμό του, απλά δίνοντας αίμα. Το πρόγραμμα εθελοντικών δράσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) σε χώρους ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμους συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ, ειδικά από τη στιγμή που οι επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον-2 στην επάρκεια αίματος στη χώρα μας είναι ακόμα εμφανείς.

Οι φετινές γιορτές του Πάσχα απέχουν μόλις λίγες μέρες, γεγονός που καθιστά τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων αίματος ύψιστη προτεραιότητα για το Ε.ΚΕ.Α.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ προγραμματίζει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 8 και 9 Απριλίου στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

Το ωράριο των αιμοληψιών κατόπιν ραντεβού είναι 13.00μμ-19.00μμ.

Έχοντας ως βασική αρχή την άμεση επαφή με τον εθελοντή αιμοδότη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προωθεί δράσεις σε χώρους που οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να επισκεφτούν εύκολα, ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν ευχάριστα αλλά και να συνδυάσουν άλλες δραστηριότητές τους. Ως εκ τούτου προσκαλεί για άλλη μια φορά όλους τους εθελοντές αιμοδότες, παλιούς και νέους, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα προσφοράς στο κέντρο της πόλης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της τρέχουσας περιόδου.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

  • χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
  • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
  • τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
  • τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να τηλεφωνούν καθημερινά από τις 9:00 έως τις 15:00, στα τηλέφωνα 2132146716 – 2132146726.

Για να δώσουν οι εθελοντές αίμα χρειάζεται:

  • Να είναι 18-65 ετών
  • Να έχουν πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Ναέχουν κοιμηθεί τουλάχιστον πέντε ώρες
  • Εάν έχουν κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Η αιμοδοσία κάνει στάση στο Σύνταγμα!