ΣΟΚ προκάλεσε η απόφασή του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που μετά από έξι χρόνια έκρινε ενόχους, για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατηγορούμενους από τους συνολικά 21!

Η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων, που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι ξέσπασαν φωνάζοντας: «Μπράβο σας, μπράβο σας, έχετε χάσει παιδί» φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων. «Όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη»!

Τo δικαστήριο συντάχτηκε εν μέρει με την πρόταση του εισαγγελέα και κήρυξε ενόχους τους: Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Eν αντιθέσει με την πρόταση του εισαγγελέα, που είχε ζητήσει καταδίκη, αθώοι κρίθηκαν, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Πηγή: iEidiseis