Χιλιάδες βιβλία «έκαναν φτερά» από το βιβλιοπωλείο των αστέγων στην οδό Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας.

Την κλοπή διαπίστωσε σήμερα το πρωί ένας τους τρεις ιδρυτές του όταν έφτασε στο βιβλιοπωλείο. Υπολογίζεται ότι οι άγνωστοι έκλεψαν περίπου 8.000 βιβλία τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεές ιδιωτών και εκδοτικών οίκων, κυρίως τις γιορτές, προκειμένου να συντηρηθούν άστεγοι.

«Τα πήραν – ας με ρωτούσανε ειλικρινά σας το λέω θα τους τα έδινα με όλη μου την καρδιά, αλλά μπαίνουν και τα παίρνουν. Εμείς δεν έχουμε χρήματα ούτε τίποτα, ζούμε 4 άνθρωποι με μεγάλη δυσκολία (…) Δεν στεναχωριέμαι που πήραν τα βιβλία γιατί θα μας ξαναέρθουν βιβλία – ο κόσμος μας αγαπάει, μας έχει αγκαλιάσει…» τόνισε ο Ιδρυτής του βιβλιοπωλείου των αστέγων, Λεωνίδας Κουρσούμης.

Όπως λέει ο ίδιος εδώ και 5 χρόνια γίνονται προσπάθειες μετεγκατάστασης σε άλλο μόνιμο χώρο στου Γκύζη, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν όλα αυτά τα βιβλία και να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Ωστόσο λόγω κυρίως οικονομικών δυσκολιών το εγχείρημα δεν έχει επιτευχθεί.

Η αντίδραση του νέου δημάρχου ήταν άμεση ανακοινώνοντας συνεργασία δήμου και βιβλιοπωλείου: «Έπρεπε να κλαπούν χιλιάδες βιβλία για να γίνει ευρύτερα γνωστό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων.
Ο κ. Λεωνίδας και λίγοι ακόμα συνάνθρωποί μας, χωρίς πόρους, με μόνη στήριξη δωρεές και το μεράκι τους, συγκέντρωσαν έναν πνευματικό θησαυρό χιλιάδων βιβλίων, που πρέπει να διαφυλαχτεί. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων για να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μετεγκατάστασης και ανάπτυξης πλατφόρμας ηλεκτρονικής πώλησης. Η πολύ σπουδαία κοινωνική τους δράση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.»

Δείτε την ανάρτηση:

Με πληροφορίες από ρεπορτάζ της ΕΡΤ