Για τις 30 Οκτωβρίου 2023 αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η δίκη για τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, 11 εγκαυματίες κάτοικοι οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των θυμάτων, καθώς πρέπει να αρθεί και για αυτήν την υπόθεση η ασυλία της κ. Ρένας Δούρου.

Η δικογραφία για την υπόθεση των συγκεκριμένων εγκαυματιών σχηματίστηκε όταν κατά την εξέλιξη της δίκης, που ήδη διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την εκατόμβη νεκρών και τραυματιών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν θύματα-εγκαυματίες, οι οποίοι δεν είχαν καταγραφεί στους καταλόγους που σχηματίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι για την υπόθεση των 11 κατοίκων έγιναν οι ποινικές διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να κριθεί από την Δικαιοσύνη.

Κατηγορούμενοι και σε αυτήν την υπόθεση είναι οι είκοσι αρμόδιοι -κατά τον επίμαχο χρόνο- από την Αυτοδιοίκηση, την Πυροσβεστική κ.α. που δικάζονται ήδη για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς.

Το δικαστήριο σήμερα με την έναρξη της διαδικασίας προχώρησε σε αναβολή της εκδίκασης, κατόπιν εισαγγελικής εισήγησης λόγω της βουλευτικής ιδιότητας που έχει αποκτήσει πλέον, η κατηγορούμενη Ρένα Δούρου.

Η βουλευτής έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας της για την δίκη που διεξάγεται ήδη και θα ζητήσει και για αυτήν που αναβλήθηκε σήμερα.

Η εισαγγελέας Έδρας πρότεινε να διαβιβάσει το δικαστήριο σχετικό αίτημα στη Βουλή για την άρση της ασυλίας της κ. Δούρου, όπως συνέβη και με την αποκαλούμενη «μεγάλη δίκη για το Μάτι». Και σε αυτήν την δίκη, η κ. Δούρου με δήλωσή της στο δικαστήριο τόνισε πως παραιτείται της ασυλίας της και ότι θα ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας για να δικαστεί και να κριθεί και για αυτήν την δικογραφία.

«Με την παρούσα δηλώνω ότι, παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83), ενώ έχω ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής με την από 06.07.2023 επιστολή μου, και θα επαναλάβω, να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και ενώπιον του Δικαστηρίου Σας δίκης.

Στον πυρήνα των αξιών μου βρίσκεται η ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη όλων των πολιτών, ισχυρών και ανίσχυρων, προβεβλημένων και μη. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναμένω το ακροατήριο με υπομονή, αλλά και με την πεποίθηση ότι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους θα λάβουν τη δίκαιη απόφαση», αναφέρει στην γραπτή δήλωση της προς το Εφετείο η κ. Δούρου.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Βουλή αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να άρει την ασυλία της σε ό,τι αφορά την δίκη για τους 104 νεκρούς, διαδικασία που η ίδια η κ. Δούρου ζήτησε να επισπευσθεί ώστε να κριθεί αν η τότε περιφερειάρχης Αττικής έχει ή όχι ευθύνη για τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 που σάρωσε το Μάτι.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να συνεχιστεί στις 24 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ