Μία ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών, που απευθύνεται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλης της επικράτειας, με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). «Είναι ένα πρώτο βήμα για να πλησιάσει η τέχνη του κινηματογράφου με ισονομία τρόπο μαθητές και εκπαιδευτικούς», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάρκος Χολέβας, προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ.

«Είναι ένας τρόπος για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η εμπειρία της τάξης», σημείωσε από την πλευρά της η Αθηνά Καρτάλου, γενική διευθύντρια του ΕΚΚ. «Μέσω της πλατφόρμας, ο κινηματογράφος μπαίνει στην εκπαίδευση για τη διεύρυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλων των μαθητών όλων των βαθμίδων», πρόσθεσε.

Το σύνολο των ταινιών που περιλαμβάνει η πλατφόρμα έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και, όπως υπογράμμισε ο Ηλίας Τασόπουλος, γενικός συντονιστής του έργου “Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία – CINEDU”, πρόκειται για έναν θεσμοθετημένο τρόπο χρήσης του κινηματογράφου στην εκπαίδευση. Τόνισε επίσης ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν εύκολα να παρακολουθήσουν έργα της ελληνικής και του παγκόσμιας φιλμογραφίας.

Η πλατφόρμα

Αυτό το διάστημα, η πλατφόρμα εμπλουτίζεται με ταινίες, ώστε μέχρι τον Μάιο να έχουν «ανεβεί» οι 92 εγκεκριμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, δέκα εκπαιδευτικά βίντεο που αφορούν στην τέχνη του κινηματογράφου και το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό. Από το σύνολο των ταινιών, το 10% είναι ελληνικές παραγωγές και το 50% ευρωπαϊκές.

Οι ταινίες έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και θα έχουν σε αυτή ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Για κάθε ταινία, υπάρχουν οι πληροφορίες για τη σύνδεση της με το πρόγραμμα σπουδών, ενώ υπάρχει και σύνδεση με περιβάλλον e learning, στο οποίο υπάρχει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Στην πλήρη της μορφή η πλατφόρμα θα λειτουργήσει για το σχολικό έτος 2023-24, αλλά είναι ήδη σε λειτουργία και 67 εκπαιδευτικοί, κυρίως από σχολεία της περιφέρειας, έχουν ήδη εγγραφεί και τη χρησιμοποιούν.

Το ΕΚΚ έχει εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών για πέντε χρόνια, ενώ υπάρχει η διάθεση για συνέχιση του προγράμματος και ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας.

Εγγραφές

Κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται να εντάξει στην εκπαιδευτική «φαρέτρα» την πλατφόρμα cinedu, μέσω της διεύθυνσής του, μπορεί να απευθύνεται στο γραφειο του ΕΚΚ και να γνωστοποιεί τα ονόματα των εκπαιδευτικών που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα. Στη συνέχεια, το ΕΚΚ δημιουργεί τους αντίστοιχους λογαριασμούς χρηστών και έτσι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό της cinedu.

Επιμορφώσεις

Η δημιουργία της πλατφόρμας έχει ενταχθεί και έχει χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο του έργου “Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία – CINEDU” έχουν προβλεφθεί και επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες θα γίνονται διαδικτυακά. Ωστόσο, η επιμόρφωση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την χρήση της πλατφόρμας.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.cinedu-gfc.gr, και στις σελίδες του Facebook, cineduplatform και Instagram, cinedu_platform.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ