Με πληρότητα στα καταλύματα που αγγίζει το 100% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κρατήσεις που έχουν γίνει ήδη και για το 2024, τουρίστες που επιλέγουν ακόμα και από τον Μάρτιο να κλείσουν τα ακριτικά ελληνικά νησιά και ραγδαία αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων, χάρη στην εντυπωσιακή ζήτηση, οι κάτοικοι της Χάλκης, της Σύμης, της Ηράκλειας και της Κιμώλου, μιλούν για μια τουριστική περίοδο δίχως προηγούμενο, που έχει ξεπεράσει την χρονιά του 2019, που θεωρείται σταθμός για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Χάλκη- «Ήδη ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2024»

«Δεν υπάρχει πλέον κανένα διαθέσιμο κατάλυμα για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στη Χάλκη», τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και σημειώνει πως φέτος, για πρώτη φορά, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα η τουριστική περίοδος και θα διαρκέσει μέχρι. και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει.

«Είναι η καλύτερη χρονιά μας, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το νησί μας και έχει γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από τον Απρίλιο δεχόμαστε ήδη τουρίστες φέτος. Άγγλοι, Βρετανοί και Αυστραλοί έχουν πολλοί έχουν ήδη τη Χάλκη και ξεκίνησαν από νωρίς και οι κρατήσεις για το 2024», τονίζει, ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

Τα τελευταία χρόνια, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πόλεις. Τα μικρά ακριτικά νησιά, με την αυθεντικότητα, την ηρεμία, τα πανέμορφα σοκάκια, τις εκκλησίες, τις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά κερδίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χάλκης, του νησιού της Ειρήνης και της Φιλίας όπως έχει ανακηρυχθεί από την Unesco, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, το 2019 επισκέφθηκαν το νησί 22.147 τουρίστες και ο αριθμός αυτός έφτασε τις 56.742 για το 2022. «Λόγω της. Πράσινης Μετάβασης του νησιού, πλέον δεχόμαστε από όλες τις χώρες της Ευρώπης- και όχι μόνο. Οι Βρετανοί και οι Αυστραλοί είναι ήδη στο νησί από τον Μάρτιο. Η Χάλκη πλέον διαθέτει περίπου στις 650 κλίνες», σημειώνει.

Κίμωλος- Η τουριστική περίοδος από ενάμιση μήνα αυξήθηκε στους έξι μήνες

Από τον Φεβρουάριο ακόμα και από τον Ιανουάριο είναι κλεισμένα για φέτος τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης. «Πολύ δύσκολο να βρει κάποιος να μείνει στο Κίμωλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν από μερικά χρόνια δεν είχε μεγάλη διάρκεια η τουριστική περίοδος στο νησί μας, με δυσκολία έφτανε τον ενάμιση μήνα, πλέον κάνουν διακοπές στην Κίμωλο από τον Μάιο αλλά και τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη που είναι ιδανικά για το νησί μας», διευκρινίζει.

«Ο βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές διακοπές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και όχι ποσοτικές. Διαθέτουμε ένα παραδοσιακό, παρθένο περιβάλλον, μοναδικές ομορφιές που επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογραμμίζει.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για την Κίμωλο και μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Με μόνιμους κατοίκους που δεν ξεπερνούν τους 600, το νησί έχει ήδη δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. Τα καταλύματα φέτος έχουν αυξηθεί κατά 15% και η Κίμωλος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1500 άτομα. Το 70% των επισκεπτών είναι Έλληνες και το υπόλοιπο είναι Ιταλοί, Γάλλοι και Άγγλοι.

Ηρακλειά- Από το Πάσχα δεχόμαστε τουρίστες

Έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς φέτος ο τουρισμός στο νησί, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ήδη όλα κλειστά. Είναι με διαφορά η καλύτερη χρόνια μας, οι περιπατητές και τα ζευγάρια έχουν έρθει για διακοπές στην Ηράκλεια από το Πάσχα», τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Δημήτρης Γαβαλάς και εξηγεί πως φέτος προστέθηκαν 30 δωμάτια στο νησί, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Συνολικά υπάρχουν 200 δωμάτια με 500 κλίνες για να εξυπηρετήσουμε τις πόλεις του νησιού.

Η Ηράκλεια είναι οικογενειακός προορισμός, το νησί το προτιμούν κυρίως οικογένειες με παιδιά από τον Ιούνιο μέχρι και το Αύγουστο, αλλά και πολλοί συνταξιούχοι από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, τον Μάιο και τον Ιούνιο έρχονται Σκανδιναβοί, Γάλλοι και Γερμανοί και Ιούλιο-Αύγουστο οι περισσότεροι πολίτες είναι Έλληνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι στο νησί δεκαπλασιάζονται, φτάνουν τους 1000 από 90 που είναι τον χειμώνα.

Σύμη- Η πρώτη άφιξη των τουριστών στις 12 Μαρτίου

Με τριαντάφυλλα και αναμνηστικά, ο δήμος της Σύμης υποδέχθηκε στις 12 Μαρτίου το πρώτο γκρουπ Ινδών τουριστών που επισκέφτηκε το νησί τους, για τη νέα τουριστική σεζόν του 2023.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος Ρόδος 5-0, με το οποίο προωθούνται τουριστικά πακέτα σε αγορές καινούριες για τα νησιά μας, όπως Ινδία, Πορτογαλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Λατινική Αμερική, έχουν ήδη γίνει περίπου 1200 κρατήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ. -ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Σύμης Νικήτας Γρύλλης.

Όπως λένε οι κάτοικοι του νησιού, με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε φέτος η τουριστική περίοδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ