Το Athens History Walks διοργανώνει την Κυριακή 3 Ιουλίου απογευματινό ιστορικό περίπατο με θέμα την πρώτη μάχη των Δεκεμβριανών, γνωστή ως η μάχη στου Μακρυγιάννη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου στις 7 το απόγευμα.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με μια από τις σημαντικότερες μάχες των Δεκεμβριανών, αυτή των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, και τρεις μικρότερες και άγνωστες μάχες στην περιοχή της Πλάκας. Θα δουν τον τρόπο υλοποίησής τους από τον ΕΛΑΣ, την αγωνιώδη άμυνα των χωροφυλάκων, την καθοριστική επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων και τις κινήσεις αντιπερισπασμού σε άλλα μέτωπα της μάχης.

Αναλυτικά οι στάσεις θα είναι:

  1. Νεκροί στους δρόμους της Πλάκας. Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο κτίριο του Τμήματος Μεταγωγών της Χωροφυλακής στην Ναυάρχου Νικοδήμου.
  2. Βρετανικά τεθωρακισμένα στην Αμαλίας και ελασίτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μάχη στο κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού στην οδό Πιττακού.
  3. Εκρήξεις στην πλατεία της Αγ. Αικατερίνης. Η κατάληψη του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος (Πλάκας) από τον ΕΛΑΣ.
  4. Ξημερώνοντας 6 Δεκεμβρίου 1944. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη δέχεται επίθεση.
  5. «Ώρα 9η πρωινή. Η πίεσις του εχθρού αυξάνει. Βαλλόμεθα συνεχώς εξ όλων των κατευθύνσεων». Η δεύτερη επίθεση του ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη.

Μετά το τέλος του περιπάτου, θα δούν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από τις μάχες των Δεκεμβριανών στον κήπο του Ζαππείου, ώστε η ομάδα θα βρίσκεται σε ανοικτό χώρο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν τις θέσεις τους σε αυτόν τον ιστότοπο. Όποιος δεν προλάβει να κλείσει θέση, μπορεί να επικοινωνήσει στο email: [email protected].

Επιπλέον, σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο παραπάνω email προκειμένου ενημερωθού σχετικά.