Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Μιχαηλίδη που διεκδικεί το δικαίωμα του να αποφυλακιστεί με όρους, την ώρα που η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς βρίσκεται στην 67η ημέρα απεργίας πείνας.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα για την προσφυγή του κρατούμενου απεργού πείνας ενάντια στην προηγούμενη απόφαση να μην του χορηγηθεί το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης.

Στο μεταξύ ύστατη παράκληση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Λαμίας απηύθηνε με ανακοίνωσή της η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, Παντελία Βεργοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο 24ωρο η κατάσταση της υγείας του Μιχαηλίδη παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Ο απεργός πείνας παρουσιάζει βαριά αφυδάτωση, έντονο στρες στα νεφρά και έντονους πόνους στην ούρηση, ενώ είναι μεγάλος ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας.

Όπως επισημαίνει η κα Βεργοπούλου, ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Σημειώνει επιπλέον πως ακόμα και δύο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή.

Η ανακοίνωση της Βεργοπούλου

Η κατάσταση του Γιάννη Μιχαηλίδη το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Η υπογλυκαιμία του είναι πλέον πολύ έντονη με τις τιμές του σακχάρου γύρω στο 50. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα, το οποίο βέβαια (από τη στιγμή που είναι απομονωμένος εκτός κλινικής, στον ειδικό χώρο κράτησης) μπορεί να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτό και να μην προλάβουν να το ανατάξουν.

Ο Γιάννης πλέον -αν και έχει έντονο το αίσθημα της δίψας- δεν μπορεί να πιεί επαρκή ποσότητα νερού καθώς από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακόμα και δυο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βαριά αφυδάτωση, έντονο στρες στα νεφρά και έντονους πόνους στην ούρηση. Ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας είναι μεγάλος και επιδεινώνεται από τις μεταβολικές διαταραχές και από την βαριά Κετοξέωση.

Σαν γιατρός, απευθύνω την Ύστατη θερμή Παράκληση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Λαμίας, προς μια άμεση και θετική έκβαση της υπόθεσης του κυρίου Μιχαηλίδη.

Οποιαδήποτε άλλη ολιγωρία και αρνητική απόφαση θα οδηγήσει έναν νέο άνθρωπο σε βέβαιο, βασανιστικό και γρήγορο θάνατο”.

Η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, Παντελία Βεργοπούλου

Διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Γενική ιατρός, Εντατικολόγος, Αναισθησιολόγος

Ανησυχία για τον 34χρονο κρατούμενο εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τον 34χρονο Γιάννη Μιχαηλίδη. Συγκέκριμένα γράφει:

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Μιχαηλίδη θα πρέπει να λάβει υπόψη στις διαβουλεύσεις τις ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μιχαηλίδη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματός του να μιλήσει εμπιστευτικά με τον δικηγόρο του.

Οι κρατούμενες/-οι απεργοί πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία. Θα πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Η απεργία πείνας ενός ατόμου δεν πρέπει να θίγει καμία άλλη πτυχή της υγειονομικής του περίθαλψης.

Οι αρχές δεν πρέπει ποτέ να απαιτούν από τους επαγγελματίες υγείας που περιθάλπουν απεργούς πείνας να ενεργούν κατά τρόπο αντίθετο προς την επαγγελματική τους κρίση ή την ιατρική δεοντολογία.