Νεκρός εντοπίστηκε ο ένας από τους δύο πιλότους του F-4 Phantom II της 338 Μοίρας Διώξεως-Βομβαρδισμού της 117 Πτέρυγας Μάχης, που συνετρίβη σήμερα σε θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει τοπικό μέσο.

Στο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, που έκανε εκπαιδευτική πτήση, επέβαιναν δύο ιπτάμενοι.

Νωρίτερα, είχαν βρεθεί συντρίμμια του μαχητικού, σε θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρρισιακό κόλπο.

Το διθέσιο F-4 «Φάντομ» που έπεσε σήμερα στη θάλασσα, συνοδευόταν από ακόμη ένα μαχητικό ίδιου τύπου και ήταν το νούμερο 2 του σχηματισμού που εκτελούσαν την εκπαιδευτική πτήση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του F-4 έκαναν «χαμηλή ναυτιλία», όρος που σημαίνει χαμηλή πτήση με κατώτατο όριο τα 300 πόδια (περίπου 100 μέτρα).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εκπαιδευτική πτήση θεωρείται πτήση-ρουτίνας για τους έμπειρους ιπταμένους οι οποίοι απογειώθηκαν στις 10.15 και 15’ μετά κατέπεσαν 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Οι δύο χειριστές ενημέρωσαν ότι θα κάνουν χρήση του αυτόματου συστήματος εγκατάλειψης του αεροσκάφους αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα εάν τελικά πρόλαβαν να το κάνουν.

Ο συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία λίγο μετά τις 10:30 όταν ενημερώθηκε για την πτώση του F-4 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Φωτ.: Πρώτη News
Φωτ.: Πρώτη News

Αίτια

Για τα πιθανά αίτια του ατυχήματος μίλησε στην ΕΡΤ ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος είχε επιβιώσει από παρόμοια συντριβή.

«Όταν πετάς με μεγάλες ταχύτητες και κάνεις στροφές, ελιγμούς και με πολλά G ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει το ατύχημα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόβλημα, όπως μια βλάβη στα πηδάλια. Γινόντουσαν ασκήσεις σε χαμηλό ύψος. Ήταν και άλλο αεροσκάφος και ενημερώνει. Και το σύστημα αεράμυνας», δήλωσε ο κ. Ιατρίδης.